Денят на отворени врати в Окръжен съд – Ямбол

Над 300 човека посетиха Окръжен съд – Ямбол в Деня на отворени врати. Поводът беше 140 години от приемането на Търновската Конституция и професионалния празник на юристите и на съдебните служители. Най-емоционална беше срещата с учениците от 10 б клас на ПГ „Васил Левски“, които участваха в образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ през учебната 2018 – 2019 г. В Деня на отворени врати беше последният им урок от програмата, посветен на Конституцията на Република България. Председателят на Окръжен съд – Ямбол Васил Петков и съдия Петрана Жекова връчиха на учениците удостоверения за завършения образователен курс, както и печатно издание на Конституцията. Веднага след това бяха наградени участниците в конкурса за есе на тема: „Съдия – професия с кауза: Истината и само истината!“ Присъдени бяха две първи места – на Борислава Чорбаджийска и Габриела Стоянова от ПГ „Васил Левски“.

В информационните турове „Съдът отблизо“ се включиха ученици от ОУ “ Христо Смирненски“, ОУ „П. Р. Славейков, група по интереси от ОУ „Петър Берон“ – Ямбол – „Аз, гражданинът на България“ в Ямбол. Те се запознаха с възможностите за предоставяне на съдебно-административните услуги, които могат се предоставят в съда, разгледаха работните помещения на регистратурите, деловодствата, съдебните зали. „Професия – съдия“ беше темата на част от срещите с ученици от ямболските училища.

Всички посетители имаха възможност да разгледат  и изложбата, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, изработена по инициатива на Народното събрание на Република България. Експозицията беше разположена на втория етаж в сградата на Съдебната палата.

Голям интерес предизвика и така наречената „Ескейп стая“, която за втора поредна година се организира от Районен съд – Ямбол. Състезаваха се два отбора, а победител стана отборът на ПГ „Васил Левски“ в Ямбол.

Най-тържествената част по повод 140 години от приемането на Търновската Конституция и професионалния празник на юристите и на съдебните служители, беше събранието, организирано от Окръжен и Районен съд – Ямбол, Административен съд – Ямбол, Окръжна и Районна прокуратура – Ямбол, Адвокатската колегия и Център по юридически науки в Бургаски свободен университет. Тържествено слово произнесе проф. доктор на науките Мария Нейкова, декан на юридическия факултет в Бургаски свободен университет. От името на юридическата общност, поздрави към всички юристи и съдебни служители отправиха Мина Грънчарова, административен ръководител на Районна прокуратура – Ямбол и Георги Георгиев, председател на Адвокатската колегия. По решение на колегията, адвокат Георгиев връчи ваучер за платена семестриална такса на Веселина Караджова от Ямбол, студентка по право, втори курс в БСУ.

                                                                                      Катя Няголова

                                                                                                Връзки с обществеността

                                                                                     Окръжен съд – Ямбол