Дейностите от облагородяването на два нови участъка от река Тунджа в Ямбол приключиха

В Ямбол приключи почистването, облагородяването и затревяването на коритото на река Тунджа в   два нови участъка. Първият е от пешеходния мост към жилищните комплекси „Васил Левски“ и „Възраждане“ до моста на новия търговски център, вторият –  до пешеходния мост на ул. „Срем“.

Намерението на Община Ямбол е следващият етап да обхване участъка от пешеходния мост на „Трите вятъра“ по посока ж.к. „Златен рог“. Този терен ще бъде най-тежък за работа, защото има места, които са заливани от вода поради денивелация. Това от своя страна ще наложи необходимостта от допълнителни дейности с тежка механизация. През последните месеци в Община Ямбол бяха получени много обаждания от жители на ж.к. „Златен рог“, които споделиха, че искат дейностите да продължат и в този участък от реката.

„Ще направим всичко възможно да удовлетворим желанието им“, коментира кметът на Ямбол Валентин Ревански. Той сподели и бъдещите планове на ръководството на Община Ямбол за цялостната визия на коритото на река Тунджа. „Имаме възможност да я превърнем в линеен парк, който да се използва от жителите и гостите на Ямбол. Като най-близък пример можем да дадем облагородяването на реката в  град Крива Паланка, Северна Македония. Нужно е постоянство, за да се случи всичко това. Най-важното е не само да се направи, което не е никак лесно, но още по-важно и трудно е да се поддържа в добро състояние. Може би сте забелязали, че през летните месеци, а и през последната година, облагородените участъци се поддържаха редовно – поливаха, косиха и когато беше необходимо, се валираха. Благодаря за труда, който положиха общинските предприятия, изказвам благодарност на всички, които помогнаха безвъзмездно, за да може тези участъци да изглеждат в този вид.“

Припомняме, че първият етап от дейностите по почистването на коритото на реката започнаха в края на 2019 година. Коритото на реката, която преминава през геометричният център на града, беше обрасло с папурова растителност над 3 метра и не беше почиствано от  десетилетия. Бла годарение на помощта на Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“ – Ямбол, разходите бяха сведени само до заплащане на горивото на машините, с които се работеше. Към дадения момент участъкът е добре затревен и вече се използва от гражданите на Ямбол – за разходка или спорт.

 

Важно е да уточним, че при всеки един от етапите Община Ямбол осигурява средствата само за семената и поливането. Към момента са облагородени над 1500 метра.

Отново призоваваме всички да не замърсяват и да не изхвърлят битови отпадъци в коритото – така уважавате труда на всички, които са допринесли, за да изглеждат то по този нов начин!

Пресцентър