Две дарителски кампании обявява община „Тунджа“

Две дарителски кампании обявява Община „Тунджа“, съобщи кметът Георги Георгиев.

Едната кампания е за събиране на предметни и парични дарения за пострадалите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия. Общината отправя апел към тунджанци да дарят според желанията и възможностите си, а тя ще съдейства даренията да достигнат до пострадалите.

След проведени разговори с община Къркларели, Република Турция, която също организира кампании за набиране на дарения за пострадалите от земетресенията в Турция и ги превозва до засегнатите райони, на този етап са най-необходими одеяла, топли завивки, отоплителни уреди, детски храни, памперси и генератори.

За улеснение на гражданите предметните дарения ще се приемат в 44-те кметства и в сградата на общината в гр. Ямбол. Паричните дарения могат да се привеждат по дарителската сметка на общината, като се посочи изрично, че са за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия.

БЧК – Ямбол, набира и дрехи като дарения за пострадалите от земетресенията, но изискванията са да са нови и с етикет.

Втората дарителска кампания е за събиране на средства за закупуване на генератор за училището в с. Ореховка, Болградски район, Украйна.

От учебното заведение са изпратили молба за съдействие към Община „Тунджа“ за осигуряване на генератор с мощност 12-16 киловата, защото заради спиране на електрозахранването не може да се води нормален учебен процес.

Село Ореховка от години има приятелски отношения със село Тенево. Предложено е част от средствата да бъдат събрани с   подкрепа на местния бизнес в селото. Останалата част ще бъде осигурена от постъпили в дарителската сметка средства или от общинския бюджет, след решение на Общински съвет.

Общината ще съдейства за доставката на генератора до с. Ореховка.

Убеден съм, че тунджанци сме състрадателни и отново ще откликнем в тези трудни моменти за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия и от войната в Украйна, коментира кметът Георги Георгиев.

Всеки, който желае да подкрепи дарителските кампании, може да внесе средства по дарителската сметка на общината, като посочи за какво ги дарява.

Дарителска сметка на община „Тунджа“:

IBAN: BG39IABG70948400438000

код за вид плащане: 445100

За пострадалите от земетресенията

или

За генератори за с. Ореховка.