Данъчните със засилени проверки по морето

През този летен туристически сезон засилените контролни действия по спазване на българското законодателство ще се извършват при активно взаимодействие на органите на държавната и местната власт. Предстоят много съвместни проверки като една от основните цели ще бъде промяна на поведението на задължените лица в посока доброволно спазване на законите. Междуведомствен координационен център, ситуиран в областната дирекция на МВР, ще синхронизира действията на контролните органи. Държавната и местната власт ще гарантират сигурността и спокойното протичане на активния летен туристически сезон по Южното Черноморие, но ще се намесват категорично в случаите на заобикаляне на законодателството и опитите за укриване на данъци и осигуровки. Това стана ясно от проведена среща, организирана от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас, с участието на представители на облсатната администрация,морските общини и на контролните държавни институции в региона.


В основната си част оперативните проверки ще бъдат извършвани от екипи на Главна дирекция „Фискален контрол“. В лятната кампания на НАП по Южното Черноморие ще се включат и командировани служители от страната. Важен е обаче не броят на актовете, а постигането на доброволно спазване на законите“, коментира по време на срещата началникът на отдел „Оперативни дейности“ Бургас при Главна дирекция „Фискален контрол“ г-н Даниел Вълканов.
Във фокуса на НАП ще бъдат и концесионерите, хотелиерите, апартхотелите, атракционните и увеселителни паркове и заведения. Данъчните ще извършват и внезапни проверки по отношение на обявяваната свободна леглова база по Южното Черноморие. Държавните контролни институции и общините ще обменят оперативна информация, която ще допринесе за ефективността на контролните действия. От НАП Бургас напомниха, че при неиздаване на фискален бон, търговският обект ще бъде запечатван за срок до един месец.
В края на срещата участниците се обединиха около становището, че доброто и ефективно сътрудничество между държавната и местната власт и навременния контрол, са сериозни мотивиращи фактори за доброволното спазване на българското законодателство.