Дами превзеха хижа “Люляк“

Надя Жечева 

Те са като едно голямо усмихнато семейство. Свързва ги любовта към природата и участието в женските туристически осмомартенски походи, които всяка година се организират в Стралджа. През 1976-та първата инициатива е на Едрьо Шедерски, тогавашен председател на Туристическо дружество „Кале“. Ентусиастките , над 30, не са малко, тръгват с раници по планинските пътеки на Сливенския Балкан, чувстват се особено горди на вр.“Българка“ и докато разглеждат прекрасния пейзаж си обещават никога да не пропускат възможността за излет сред природата.

Всъщност тази любов има своята по-раншна история.Тя е запалена още в ССТ/Селско-стопанския техникум/ от легендарните педагози Мечков, Крумов, Събев, Мирчев. И всяка следваща година към групите се присъединяват нови и нови желаещи да покоряват върхове. Следват маршрутите до вр. Богдан и хижа „Бунтовна“, Персенк, Върховръх, Марциганица, х.“Безово“, „Безбог“, „Буковец“, „Божура“, „Гиргилница“…Постепенно преходите се обогатяват с посещение на исторически места като Батак и Перущица, Трявна и Арбанаси… До днес туристките определят като особено труден похода на 3 март 1987г.с маршрут Стралджа- Сливен- Карандила- Ичера- Жеравна- Котел когато температурата пада до – 20 градуса с виелица и вместо за планираните 4-5 часа походът продължава двойно по-дълго, но 23-те жени с водачи Христо Стойнов, Кръстьо Жечков и д-р Андон Василев се справят без проблеми. И печелят уважението на планинарите. Със своята присъща упоритост и всеотдайност туристките на Стралджа включват в историята на походите и хижа „Триглав“, Банско, Витоша, Чумерна, Чудните мостове, Чудните скали, хижа“Здравец“, хижа „Морулей“, „Чукарите“ в Котел, хижа „Младост“ и „Соколите“ в Търговище, хижа „Момина крепост“ във В.Търново, хижа“Дракон“ Нова Загора, хижа „Спартак“ Бургас, „Воеводенец“ Копривщица…Винаги с подкрепата на Туристическо дружество, с водачи, които добре познават планината и маршрутите , винаги подсигурени с добра екипировка всеки поход е едно приключение , възможност за отмора и настроение. След 1989г.,без да прекъсват традицията, жените продължават сами да организират, макар и по-леки походи. До 2000г. главен организатор е неуморимата Калудка Иванова, след това щафетата поемат Кина Стефанова заедно с Минка Пенева и Веса Панайотова, които се оказват и едни от най-постоянните участници. В групите има и ветерани като Райка Богданова, Минка Караколева, Лиляна Димитрова, Янка Кремъкова, Пауна Пилаева, Станка Бойчева, Желязка Михалчева, Донка Миронска, Динка Пачова…
С идеята да възкресят красивите спомени по време на женските походи, да докажат, че природата е тази, която създава трайни приятелства и да обещаят, че ще продължават да поддържат 40-годишната традиция жените- туристки откликнаха с готовност на поканата на Едрьо Шедерски и се събраха на х.“Люляк“. Повече от 50 момичета на различна възраст огласиха със смях и закачки зелената поляна,поднесоха своята благодарност към Едрьо Шедерски и останалите водачи и организатори, песни пяха, спомени разказваха, хоро извиха, така както само те могат да го правят. Някой не издържаха на изкушението да тръгнат по планинските пътеки, за да се порадват на красивата гледка с разцъфнали люляци и божури… Един прекрасен ден, който няма да се забрави! А догодина през март вероятно желаещите да участват в новия женски поход ще бъдат още повече.