Грандиозна изложба с портрети на български царе открива Художествена галерия „Жорж Папазов“ в навечерието на празника на Ямбол

С възстановка край Средновековната стена в Градския парк и уникалната изложба „Български владетели и исторически битки“, пресъздадени от художниците Николай Русев и Марина Варенцова-Русева ще бъде даден стартът на проявите, посветени на Деня на Ямбол-Свети дух, който тази година отбелязваме на 24 юни. Организатори са Община Ямбол и Художествена галерия „Жорж Папазов“, със съдействието на Драматичен театър „Невена Коканова“, Дамски хор „Проф. Георги Димитров“ към НЧ „Тракийска лира-2012“ и Регионален исторически музей-Ямбол.

Откриването на събитието край Средновековна ямболска крепост ще е на 28 май 2024 г. от 18.00 часа, а след това изложбата ще може да бъде видяна в залите на обновената Художествена галерия „Жорж Папазов“ от 29 май до 12 юни 2024 г.

Експозицията представя 37 картини от колекцията на национален обект Етнографски комплекс „Златоград“, любезно предоставена от инж. Александър Митушев, с консултанти проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов.

С много проучвания на българската история и с консултациите на проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов майсторите на четката Николай Русев и Марина Варенцова-Русева са успели да пресъздадат образите на Аспарух, Калоян, Тервел, Омуртаг, Петър І, Самуил, Крум, Иван Шишман, Иван Асен ІІ, Иван Александър, на български царици, както и на велики битки на армията ни в средновековния период.

Николай Русев е роден през 1969 г. във варненското село Цонево. Марина Варенцова е родена през 1971 г. в гр. Санкт Петербург, Русия. И двамата са завършили Руски държавен педагоrически университет „А. И. Херцен“. Живеят и творят във Варна. Имат множество самостоятелни и съвместни изложби в България, Германия, Турция, Румъния, Унгария, Великобритания, САЩ и други държави. В картини  пресъздават пейзажите, манастирите, видни личности от българската история. Носители на множество награди от български и конкурси зад граница. Двамата художници са авторите и на картините към Илюстрованата история на средновековна България, създадена от проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов.