Гигантските маски на „Кукерландия“ пътуват за „Сурва“

Гигантските маски на ямболския фестивал „Кукерландия“ ще бъдат и тази година една от атракциите на започващия утре Международен фестивал на маскарадните игри – „Сурва“. Осем триметрови чудовища ще оформят експозицията на открито до Двореца на културата в Перник. Артистичните инсталации представят в стилизиран вид характерни за региона на Ямбол кукерски маски. Те са част от общо 20-те подобни съоръжения, оформящи Алеята на гигантските маски на ямболския фестивал.

Пътуващата изложба гостува на пернишкия „Сурва“ за трета поредна година като приятелски поздрав към най-стария маскараден фестивал в България. Гостуването там е израз на партньорските взаимоотношения между двата основни центъра на маскарадните традиции в страната – Перник и Ямбол. Освен гигантските маски, изложбата включва снимки, илюстриращи характерните особености в облеклото и маските на сурвакарите в Пернишко и на кукерите в Ямболско. Едновременно с това показва богатото многообразие на съхранените традиции – нещо, което обединява като обща кауза двата града.

След гостуването си в Перник, пътуващата изложба „Гигантските маски на „Кукерландия“ тръгва отново на турне в още няколко града на страната – Пловдив, Стара Загора, Хасково, Бургас и Сливен. На финала страховитите гиганти се прибират в Ямбол, за да се включат в карнавалното шествие, с което по традиция стартира маскарадният фестивал „Кукерландия“.

Тази година, по случай 20-я юбилей на ямболския фестивал, се подготвя нова, двадесета поред маска, която със своите внушителни над 5 метра височина, ще бъде сред новите атракции на кукерското сборище.

Международният маскараден фестивал „Кукерландия“ – Ямбол `2019 очаква своите гости в дните между 28 февруари и 3 март.