В театъра репетират „Двубой“

Иван Вазов отново ще присъства в репертоара на ДТ „Невена Коканова“ и отново под режисурата на Борислав Чакринов! За забравилите ще припомним, че постановката на неговите „Чичовци“ се играе вече седми сезон и интересът към нея е доказателство  за безпогрешния усет на режисьора да чете класиката с днешна дата. Кое е предизвикателството за него сега в “Двубой“? Най-добрият отговор може би е в текста на  Вазов: „Двубоят би вчеловечил малко отношенията ни. И когато някой нарече някого „подлец“, което сега е обикновено, като едно добро утро, нека да знае, че подир тая дума ще пищят куршуми. Но у нас дуели не стават, макар че много се обявяват. Скараните си пратят секунданти и с това се свършва. Преговори се протакат, додето дуелът потъне в морето и се забрави.Или пък всякой един от скараните ненадейно се досети, че противникът му е недостоен да се дуелира с него, и го изхрачи в някой вестник, като получи същия отговор, и така въпросът се изчерпва.“

Достойнство и чест, две понятия, които още Вазов не е откривал измежду своите съвременици. Дали пък днес сме се променили към по-добро или съвсем сме забравили какво означават тези неща? Ще изчакаме да видим на премиерата в края на април.

Сценограф на постановката е младата  Христина Тасева, а в ролите очаквайте Николай Петров, Анатолий Ставрев, Яна Бобева, Цветелина Кънева, Галина Иванова, Михаил Лазаров, Волен Митев, Вълчо Янев и Димитър Димитров.