В община „Тунджа“ ще бъде изграден първият хибриден ВЕИ-проект

На територията на община „Тунджа“ започна изграждането на първия хибриден ВЕИ – проект в района на бившето летище Тенево.

На пресконференция в община „Тунджа“ преди началото на първата копка инвеститорите представиха проекта, който стартирал преди 2 години. „За проект от такъв мащаб – 237 мегавата инсталирана мощност, това е изключително постижение“, коментира Константин Ненов, член на съвета на директорите на „Тенево Солар“ и представител на българския инвеститор – дъщерната компания на австрийската Renalfa. Той разясни, че „Тенево Солар“ е хибриден проект, който се състои от три основни части – първата е фотоволтаичната централа от 237 мегавата инсталирана мощност, втората е съоръжение за съхранение на енергия с 250 мегавата присъединена мощност и 500 мегават часа капацитет на съхранение на енергия. Третата част от проекта е вятърен парк или комбинация от вятърни паркове с общ капацитет 250 мегавата. Всички тези съоръжения в крайната фаза на проекта ще работят като един общ комплекс за генериране на чиста енергия и са първия такъв мащабен проект в региона и първата огромна стъпка в реалната енергийна трансформация. Фотоволтаичната централа трябва да е напълно завършена в началото на 2025 г., другите два етапа ще се реализират в следващите 5 години.

Горди сме, че ще създадем нов тип заетост, нов тип работни места в региона, ще стартираме с Техническата гимназия „Иван Райнов“ съвместни инициативи, коментира още Константин Нинов. Той сподели, че изключително професионалното отношение, което са срещнали в Община „Тунджа“, спазването на сроковете, третирането по абсолютно прозрачен и равнопоставен начин на всички участници в процеса, е било един от основните фактори да разширят проекта спрямо първоначалната идея. „Това винаги има огромно значение за инвеститорите, а в нашия случай ние сме група инвеститори, които имат много голям международен опит“, допълни още той.

Благодарността си за доброто сътрудничество с община „Тунджа“ и надеждата то да продължи до цялостното завършване на проекта изрази и Майкъл Сков, представител на датския инвеститор Еurowind Energy.

„Важен е професионалният диалог, нашето сътрудничество, ще продължи с десетилетия. Ролята ни във вашата община тепърва ще се разраства, от тук нататък ще говорим за нашето трайно присъствие и положителното въздействие върху региона, което бихме желали да имаме“, коментира изпълнителният директор на „Тунджа Солар“ Елена Маркова.

Кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев припомни, че инвестицията се реализира върху закупени от държавата 2300 дка и изрази надежда, че с реализацията на този проект за цялата местна общност в община „Тунджа“ и за региона ще произтекат значителни ползи. В процеса на строителството, което ще продължи години, ще се включват активно местни фирми, а след изграждането на мощностите, предстои специализираната работа на екип от специалисти, които ще произвеждат тази зелена енергия.

Той увери инвеститорите, че община „Тунджа“ ще продължи да съдейства мащабният проект да бъде реализиран.