В община „Тунджа“ отбелязаха Деня на народните будители

Денят на народните будители беше отбелязан  в почти всички села от община „Тунджа“

Той е посветен на делото на българските просветители, книжовниците, борците за национално освобождение и свети будители на възраждащия се национален дух, съхранили през вековете стремежът към образование и книжовност, духовните ценности на нацията и нейния морал – Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за българско самосъзнание.

В навечерието на Деня на народните будители учениците от прогимназиален етап от средно училище „Св. Паисий Хилендарски“, с. Скалица организираха програма по случай празника. Тя включваше изпълнения на възрожденски песни, представяне на презентация за народните будителите – онези люде със съвест-камбана и огнени сърца, които благородно и самоотвержено запалили душите си, за да лумне в безпросветния мрак светлината на Народното Просвещение и Националната Свобода!

С празничен концерт самодейците при народно читалище „Светлина-1928“, с.Скалица тържествено отбелязаха Деня на народните будители.

В богатата празнична програма се включиха с изпълнения на песни и стихове учениците от средно училище „Св. Паисий Хилендарски“, с. Скалица, танцовата група „Да се хванем на хорото“ към учебното заведение, с ръководител Румяна Николова и фолклорната група към местното читалище, с ръководител Нанка Колева.

?

?

Гости на празника бяха певческа група „Дълголетие“ към клуба на пенсионера в село Роза. Те изпълниха няколко народни песни, с които поздравиха всички присъстващи и  организаторите  на празника. Тържеството завърши с право българско хоро.

?

В деня на будителите самодейците от Клуба на пенсионера „Дълголетие“ и народно читалище „Прогрес-1936“, с. Дражево съвместно посетиха паметника и  музея на Васил Левски в гр. Ловеч. Те разгледаха и Ловешката крепост, където българите спират римската войска и по този начин допринасят за създаването на втората Българска държава.

В народно читалище „Зора-1930“, с. Челник беше аранжирана литературна изложба, по повод Деня на народните будители. Тя беше посетена от ученици и читатели на библиотеката. След като разгледаха изложбата на посетителите им бе обстойно разказана историята и значението на този велик ден за българите.

По случай празника група „Маргаритки“, с. Безмер посетиха народно читалище „Светлина-1928“ в селото. Децата разгледаха книжки от детския отдел и приятно изненадаха служителите в читалището, като им поднесоха красиви цветя.

Народно читалище „Просвета-1910“, село Тенево организира урок по родолюбие на тема: „За будителите родни“ за малчуганите от детска градина „Кольо Тенев“. На децата им бяха разказани любопитни факти за историята на празника, както и кои са едни от най-значимите български будители.

За Деня на народните будители народно читалище „Паисий Хилендарски-1928“ и Пенсионерски клуб, с. Миладиновци организираха литературна изложба. Посетителите можеха да разгледат едни от най-емблематичните заглавия на български книжовници като Христо Ботев, Иван Вазов, Паисий Хилендарски и много други.

В читалищната библиотека на село Роза, по повод празника, бяха изложени редица издания на български възрожденци, като на челно място беше „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски.

Ученици от селото изготвиха табло с ликовете на няколко от народните будители и беше организирана беседа в памет на възрожденците, допринесли за пробуждането и запазването на българското самосъзнание у нацията.

В празничния ден народно читалище „Зора-1928“, с. Межда организира изложба с ликовете на български просветители, книжовници, революционери и будители на възраждащия се български национален дух.

По повод Деня на народните будители народно читалище „Христо Ботев“, с. Ботево отбеляза празника съвместно с местното основно училище. Те аранжираха изложба на материали и рисунки от учениците във фоайето на читалището.

На 2 ноември 2017 г. в село Генерал Тошево, беше отбелязан Деня на народните будители. Празничната програма включваше рецитал на децата от селото, както и техни танцови изпълнения. Участие взеха местната самодейна певческа група „Талашманлийски напеви“ и самодейците Донка Стоянова, Радка Колева и Христо Христов, с индивидуални изпълнения на народни песни. Концертът завърши с представяне на обичая „Седянка“.

Денят на народните будители е един ден с особена, изключителна и неповторима стойност. Първи ноември е онази дата от календара, в която спокойно можем да седнем и да обърнем поглед назад, в десетилетията, във вековете и да си направим равносметка защо сме тук. И макар и наум, да благодарим на всички онези радетели за българското самосъзнание, посветили живота си за въздигане на националния дух в столетията, осеяни с трудности – такива, каквито никой от нас днес не познава.