В Инзово ще почетат Капитан Петко войвода

На 23 август 2019 година, от 19.30 часа, тракийското дружество в с. Генерал Инзово, организира тържествено честване на 175 години от рождението на Капитан Петко войвода.

Петко войвода е роден на 18 декември (6 декември стар стил) 1844 г. в българското с. Доганчисар, разположено на 26 км от Дедеагач, Беломорска Тракия. 

На 6 май (Гергьовден) 1861 г. оставя семейството и излиза предводител на чета хайдути в гората, за да мъсти.

В 1873 г. четата става въстаническа. Нарича се „Първа българска родопска дружина“, с устав (от 23 април) и печат с надпис „Тракийска Р. Бълг. дружина“ (Тракийска революционна българска дружина), който е още от 1870 г.

След Освобождението ген. Скобелев кани Петко войвода да му гостува и след разпускането на четата войводата заминава за Русия. Там е представен на император Александър ІІ. Той го произвежда в чин капитан от руската армия, дава му Орден за храброст „Георгиевски кръст“ за участието му във войната и имение от 160 000 дка в Киевска губерния, което Петко Киряков скоро продава и се връща в България.

През 1880 г. се заселва във Варна 

Там година по-късно се оженва за втори път за Рада Кравкова от Казанлък от котленски род на известния капитан Горги Мамарчев, сестра на известния казанлъшки книжовник и общественик Иван Кравков.

През 1891 г. Петко войвода е оклеветен за опит за атентат срещу министър-председателя Стефан Стамболов. Синът му от първия брак, който семейството приело охотно и устроило във Варна, е екстрадиран от България, а имотите, купени с парите на баща му, са конфискувани.

След падането на Стамболов на 18 май 1894 г. той се връща във Варна. В началото на юни 1895 г., в Станимака, Петко войвода пристига, изпратен от Македонския комитет, за да набира доброволци за чета. В града е сформирана Пловдивско-Станимашката чета, която участва в Четническата акция, взаимодействайки с Трета серска дружина на поручик Тома Давидов. 

Капитан Петко войвода умира на 7 февруари 1900 г. и е погребан във Варна. Признателното гражданство му издига паметник на площад „Тракия“ пред сградата на тракийските дружества.  

На него са посветени много народни песни, научни изследвания и литературни творби. По сценарий на Николай Хайтов за него е създаден спечелилият изключителна популярност биографичен многосериен филм „Капитан Петко войвода“ през 1981 г. на режисьора Нелечо Чернев и оператора Димо Коларов с Васил Михайлов в главната роля.