В Европейската нощ на музеите Ямбол провокира с обща игра „Влез в историята“

За поредна година Ямбол отбелязва Европейската нощ на музеите с атрактивната игра „Влез в историята“, в която със свои инициативи участват всички ямболски галерии и музеи. Идеята е посетителите да се включат в игрите и викторините, организирани от всяка една културна институция и събирайки печати от посещенията си, да участват в общата томбола с награди. Всеки от музеите е предвидил интересни подаръци за участниците, а голямата награда тази година е електронна книга.

Началото на играта стартира от 16.00 часа на всички места: в Културно-информационен център „Безистен“ с Интерактивен музей, Художествена галерия „Жорж Папазов“, Регионалния исторически музей, Етнографския комплекс в кв. „Каргон“ и в Музея на бойната слава. Краят е в 21.00, като всички хора, събрали талони от музеите за участие в томболата, трябва да се регистрират в Безистена най-късно до 21.30. Тегленето на наградите е от 22.00.

По време на обиколката посетителите се включат в музейните игри и преживявания. Ето какво са подготвили отделните културни институти тази година:

Регионален исторически музей провежда съвместна инициатива с Драматичен театър „Невена Коканова“, озаглавена „Класика“. От 16.30 до 17.45 ч. за децата са организирани анимации с марионетни кукли, чиито образи са изваяни от зеленчуци. Освен постоянните експозиции на музея, от 16.00 до 23.00 ч. посетителите имат шанса да видят и специалната изложба на сценични костюми, снимки и реквизит, използвани при постановки на ямболския театър.

В Етнографския комплекс в кв. „Каргон“ е организирана игра „Познайте предмета от новото време”, в която трябва да бъде открит съвременен предмет, експониран сред изложбите, които  представят бита и миналото на Ямбол и региона.

Художествената галерия „Жорж Папазов“ организира за своите гости играта „(О)ценители на изкуството“, като целта е всеки да определи своя фаворит сред произведенията, включени в постоянната експозиция на галерията.

Музеят на бойната слава провокира с разнообразни инициативи, обединени в играта с приключения „Бъди войник за една нощ”.

Началото е в 16.00 часа с откриване на фотодокументална изложба „Големите военни маневри край Попово, 1937г.”, посветена на Царските маневри от 29 септември до 2 октомври 1937г., определяни като парад на родолюбието. През 1937 г. българското правителство и цар Борис III пренебрегват разпоредбите на Ньойския договор, който забранява страната ни да поддържа редовна армия и започва превъоръжаване. Именно тогава са връчени и новите бойни знамена на българската армия, сред които тези на IV конен полк и 29-ти пехотен Ямболски полк.

Между 17.00 – 17:30 ч. ще бъдат проведени демонстрации на бойни изкуства с партньорите от спортен клуб „Карате киокушинкай“ към Военен клуб Ямбол с инструктор сенсей Анани Младенов III дан.

През цялото време на игрите, от 16.00 до 21.00 ч. в двора на музея всеки може да изпробва разглобяване и сглобяване на учебен автомат „Калашников”.

Културно-информационен център „Безистен“ очаква посетителите да се включат в играта „Мисля, преживявам, творя“, при която участват във викторина с въпроси за интересни експонати от залите в музея.

Общата цел на инициативата е да провокира интерес и опознаване на богатствата на ямболските музеи и галерии. Очакванията са и тази година залите да бъдат препълнени от посетители.