Втора гостуваща експозиция в Безистена

„Кукерските игри в Ямболско – феерия от багри, магия и мистерия“, е гостуваща изложба в Безистена, предоставена от Регионалния исторически музей – Ямбол.

             Автентични маски, костюми и обредни сцени пресъздават характерния за ямболския край древен обичай. Показаните маски следват традицията от миналия век. Сред тях е и маска от село Бояново, направена по модел, който не е променян повече от 100 години. Посетителите ще видят още възстановка на ритуал по заораване, на кукерско хоро, както и някои от основните персонажи, сред които „годеник“ и „булка“.

            Кукерските игри са познати в почти целия ямболски регион.  Те са древен земеделски обичай, чиято символика е свързана с пожелания за богата реколта, здраве и плодовитост на хората и животните и към прогонване на злите сили. Това ги отличава от маскарадната обредност на сурвакарите, познати в Западна България, които играят около Нова година за прогонване на злите сили и подготвяне за новото начало.   Експозицията в Безистена загатва за едно от най-пъстрите фестивални събития, които се провеждат в Ямбол – Международният маскараден фестивал „Кукерландия“. Фестивалът се провежда винаги около Сирни Заговезни и привлича многобройни участници и гости от страната и чужбина.

            Експозицията ще гостува до края на годината. Залите на Културно-информационен център „Безистен“ са отворени за посетители всеки ден, без неделя, от 9:30 часа до 18:00 часа без прекъсване. През горещите летни дни, в прохладните зали на петвековната сграда, жители и гости на Ямбол  могат да се запознаят с историята на града, да разгледат интересните артефакти, открити по време на ремонтните дейности на Безистена през 70-те години, както и двете гостуващи експозиции в зала „Минало“ на приземно ниво, предоставени от фонда на Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол – „Декоративни изкуства. Накити. Скулптура“ и колекцията от ценни икони, да се осведомят за културния календар на Ямбол.