Внимание телефонни измамници!

Днес в дежурната на ОДМВР – Ямбол са постъпили няколко сигнала от граждани, станали обект на опит за телефонни измами.

Използваната към момента схема е: “оказване на помощ на полицейски служители при задържането на телефонни измамници“, при която гражданите получават обаждане по телефона и чрез убеждения по различен начин, дори и със заплахи се искат пари. Малко след това по телефона се обажда друг мъж, който се представя за полицейски служител, съобщава, че вероятно се касае за телефонна измама. „Мнимият полицай“ обяснява, че се работи по задържането на измамника, но гражданинът трябва  да съдейства, изпълнявайки исканията и предостави паричните си средства и/или ценни вещи, които ще му бъдат върнати след задържането на престъпника. 

Уважаеми съграждани,

Припомняме ви, че измамниците използват различни сценарии и променят тактиката си постоянно, но винаги ИСКАТ ПАРИ и то спешно. Бързат да постигнат целта си – взимане на колкото се може повече пари, като в бързината не дават възможност на потенциалната жертва да се свърже с близки или на тел. 112 и да провери какво се случва в действителност. Едни от класическите схеми за осъществяване на телефонни измами са с искане:

  • за капариране – предплащане на скъпи стоки /климатици, компютри и др./ поръчани от близък човек;
  • да се дадат пари на посредник / доставчик, за получаване на колетна пратка от чужбина;
    • пари за спешно лечение на близък / поставяне на златни пирони, сложни операции, ваксини, свински, птичи грип или друга актуална болест,/;
    • да се внесат пари за гаранция на близък, “причинил катастрофа” /ПТП с убит/;
  • за отпускане на допълнителни пари за пенсия или социални помощи, чрез посредник „мним социален служител“;
    • предплата, чрез посредник или чрез зареждане на ваучери, като гаранция за получаване на голяма награда от томбула или игра на известна фирма.
    • да бъдат заредени ваучери за разговори на мобилни оператори, като се продиктуват серийните им номера и други.

Обект на измамниците са основно възрастни хора, възползвайки се от тяхната загриженост за благосъстоянието на внуците, децата и роднините. Измамниците се представят за различни хора, но винаги искат спешно пари. Те ангажират вниманието на своите жертви и задържат телефона отворен до осъществяване на престъпното деяние.

Бъдете бдителни и в никакъв случай не предприемайте бързи плащания и разплащане чрез трети лица. Това е сигурен знак за измама!

Помнете:
При подобни случаи и при възникване на каквито и да е съмнения, първо трябва да се осъществи връзка с близки, за да се провери истинността на историята, да се сигнализира на тел. 112 или да се потърси помощ в местното Районно управление.

 

Татяна Павлова

thumb_0000288153-article2