Българо-гръцки събор край село Голям манастир

Българо-гръцки събор се проведе на 28 май в местността „Църквичката“ край село Голям манастир . За девети път съборът събра стотици участници и гости, българи и гърци, на един вълнуващ празник, с организатори Община „Тунджа“ и кметството на с. Голям манастир.

            На събора присъстваха кметът на общината- Георги Стоянов Георгиев, заместник- кметовете Станчо Ставрев и Георги Чалъков, Андон Кръстев- секретар на общината, председателят на Общински съвет „Тунджа“ Георги Петров Георгиев, общински съветници, кметове и кметски наместници на населени места.

            Кметът на с. Голям манастир Славчо Иванов даде начало на събора, като представи и гостите от Гърция, сред които бяха Николаос Калимерис- заместник –кмет на община Домоку, Евдокия Папахристуди, председател на Федерацията на гърците от Източна Румелия, общински съветници и много други. В словото си той акцентира върху извършеното за благоустрояване на местността и  благодари за помощта на община „Тунджа“ и на дарителите, с чиято помощ са изградени нови беседки.

Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев приветства гостите и подчерта връзката между двете общини- „Тунджа“ и Домоку. „Всеки път, когато говорим за събора, неминуемо си представяме атмосферата, настроението и особеното чувство, което ни сплотява тук, сред красотата на Манастирските възвишения“. За взаимоотношенията между двете общини говори и Николаос Калимерис, според който „Връзката между двете общини утвърждава любовта между двата народа- българския и гръцкия…“

Осветени бяха пет курбана за здраве и дарени за събора, като един от тях по традиция е от Славчо Иванов- кмет на с. Голям манастир. Празнична програма поднесоха ФА „Тунджа“, певицата Дарина Славчева, певческа група към пенсионерски клуб „Крумово – 2003“, с. Крумово, женска певческа група и трио „Овчарица“, с. Овчи кладенец.