БЧК В ПОМОЩ НА ХОРАТА СЪС СЛУХОВИ УВРЕЖДАНИЯ

В условията на извънредно положение в страната, породено от пандемията COVID-19, Националният учебен център на БЧК – Лозен, изпълнява проект „Помощ, подкрепа и реализация” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”2014-2020, насочен към лица със слухови нарушения и техните семейства.Близо 120 000 българи имат увреден слух, а 30 хил. общуват чрез жестов език.

За съжаление въвеждането на жестов превод в ефир не е достатъчно за предпазване на общността от фалшиви новини и дезинформация. Хоратасъсслуховиуврежданиясалишени от възможността да задават въпроси към отговорните институции, да общуват с лекари, медицински специалисти, социални, обществени служби и с органите на МВР.

За да отговори на тази необходимост в условията на карантина и задължителна изолация, екипът на проекта, който включва двама социално-административни консултанти, жестов преводач и юрист,общува с хората с увреден слух почти денонощно.Комуникацията се извършва чрез онлайн платформи, по имейл, видео разговори, съобщения и всички възможни и достъпни електронни форми. Приемат се конкретни въпроси, които достигат до отговорните лица. По този начин се осъществява комуникация с личните лекари, в случай на установена притеснителна симптоматика, със здравните и социалните служби, относно пенсии, помощи, ТЕЛК и др.

Освен включените в проекта бенефициенти, от онлайн платформите се възползват всички нуждаещи се хора със слухови увреждания. Ежедневно се оказва съдействие по над 100 запитвания и молби за подкрепа. Всички правила за поведение и промени в разпоредбите се актуализират своевременно сред общността. Всекидневно се обръща внимание на начините за предпазване и поддържане на висока лична хигиена. Провеждат се конферентни разговори и продължават да се търсят форми и начини за осигуряване на трудова заетост на безработните представители на хората със слухови увреждания.

 

Допълнителна информация:

Можете да се свържете с екипа на проекта чрез e-mail: podkrepa.ppr@abv.bg