БЧК в помощ на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия

Заради изключително тежката обстановка и сериозните логистични затруднения в международната операция, които изпитват двете засегнати от земетресението страни, Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец призовава партньорските организации за приоритизиране на финансовата помощ. Турският Червен полумесец изрично моли, да се ограничи изпращането на материални дарения, с изключение на зимни палатки и отоплителни уреди за тях.

Благодарение на отзивчивостта на българското общество, към този момент, Българският Червен кръст разполага с достатъчни количества хуманитарни помощи за покриване на първоначално заявените нужди от материални дарения, пристигащи от различни местни и международни канали. Считано от 15 февруари 2023 г. /сряда/, организацията ще работи по сортиране и разпределяне на постъпилите хуманитарни помощи и вече заявените доставки. При постъпване на ново искане за изпращане на допълнителна хуманитарна помощ в Турция и Сирия, кампанията за набиране на материални дарения на БЧК ще бъде подновена.

Българският Червен кръст продължава да предоставя хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия. До момента по Националната кампания на организацията са набрани малко над 1 900 000 лв. От тях, по Апела на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, вече са преведени 480 000 лв. за Турция и 320 000 лв. за Сирия. Предстои изпращането и на финансова помощ на двустранна основа. Досега, получените на кратък номер 1466 смс-и са близо 470 000 бр.

До момента, с наземен и въздушен транспорт, от бедствения си резерв и от съвместния бедствен резерв с Турския Червен полумесец, БЧК е предоставил 1 152 вълнени одеяла; 1 008 комплекта спално бельо; 1 000 възглавници; 240 семейни палатки (16.5 м2); 400 матрака, както и 224 кашона с дарения от Националната кампания. Подготвени за износ и в процес на транспортиране са и 650 комплекта за спане, всеки от който включва походно легло, самонадуващ се матрак, възглавница, одеяло, чаршаф, калъфка и хавлия; 312 кухнески комплекта; 306 радиатора; 400 матрака; 2 700 вълнени одеяла и над 3 500 кашона с дарения на българските граждани. Общата стойност на материалните дарения от БЧК възлиза на близо 290 000 евро.

Българският Червен кръст е в готовност да изпрати първите два тона хуманитарна помощ за пострадалите в Сирия. Организацията е във връзка с общностите на Сирия и на Ливан в България, за приемане на набраните от тях дарения и за оказване на съдействие за тяхното транспортиране.

До този момент, Ямболската червенокрсъстка организация е събрала вещи и стоки от първа необходимост /дрехи, обувки, спални комплекти, завивки – нови, санитарни и хигиенни материали и др./, окомлектовани в над 60 кашона в готовност  за транспортиране. Финансовите средстава в подкрепа на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, постъпили в касата на БЧК – Ямбол са в размер на 1 150лв. Общият брой на дарителите е 65.

Изразяваме дълбока благодарност към всички индивидуални и корпоративни дарители, които се отзоваха в подкрепа на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия.  

                                                СЕКРЕТАРИАТ НА ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ НА БЧК – ЯМБОЛ