Бурите се завръщат

Жълт код за опасни валежи и гръмотевични бури е обявен в 11 области на страната за първия ден от новата седмица. Предупреждението е в сила за: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Ловеч, Габрово, София – област, София – град, Перник.

През страната ще премине студен атмосферен фронт.

Главно над Западна и Централна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Очакват се градушки.

Над Източна България – през нощта ще бъде предимно ясно, а утре – ще преобладава слънчево време, след пладне с временни увеличения на облачността, но само на отделни места там ще превали и прегърми. Вятърът ще се ориентира от северозапад, в Източна България – от североизток и с него ще прониква хладен въздух.

Температурите ще се понижат, но все още в Горнотракийската низина и в крайните югозападни райони ще е горещо. Преобладаващите максимални температури ще бъдат в широк интервал от 26-27 градуса в Северозападна България и по високите полета до 34-36 градуса на места в Югоизточна България.

Над Черноморието

ще преобладава слънчево време, след обяд с временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е много малка. Вятърът ще се ориентира от североизток и след обяд ще е до умерен. Максималните температури на въздуха ще бъдат 28-30 градуса. Температурата на морската вода ще бъде 26-27 градуса, а вълнението на морето – 2 -3 бала.

Над планините

ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, най-късно по билата и ще бъде предимно умерен, по върховете временно и силен. Максималнат температура на височина 1200 метра ще бъде около 21 градуса, на 2000 метра – около 14 градуса.

Източник: НИМХ