БСП предлага улица в Ямбол да носи името на Любен Корнезов

   Общински съветници с подписка за именуване на Крайречен булевард на името на проф. Любен Корнезов

Подписка за именуване на улица в Ямбол на проф. Любен Корнезов инициират ямболските общински съветници от БСП. Това обявиха на пресконференция днес председателят на групата Катя Георгиева и съветниците Калоян Калиманов и Капка Йоргова.

Идеята им е с подкрепата на гражданите да внесат в Общински съвет предложение – наричаната от хората улица „Крайречен булевард“ да носи името на бележития ямболлия, който почина на 30 ноември 2019 г.

Съветниците са предпочели да изберат точно тази улица, защото на нея няма административни адреси и това няма да затрудни гражданите или институциите.

Проф. Любен Корнезов е личност с изключителен принос за развитието на българското общество в най-новата му история и повишаване на авторитета на Ямбол през последните 30 години, изтъкна Катя Георгиева.

Причините за това предложение са, че всички имаме нужда от добри примери, каза ще председателят на групата съветници и допълни: „защото е хубаво да помним и да знаем, че е имало хора, и то наши съвременници, които с личния пример на живота си, ни показаха и ни доказаха, че всеки може безрезервно да работи за благото на града и на страната си. Защото имаме съвременници, които надскочиха дребнотемието и сивотата. И самите ние по-лесно можем да правим добро, тогава, когато си спомняме, че е имало такива личности“.

Катя Георгиева припомни и приносът на Любен Корнезов – той е бил съдия в Ямболския районен съд и съдия и председател на Ямболския окръжен съд, ямболски депутат във Великото народно събрание и деен участник в създаването на Българската конституция, първият ямболски конституционен съдия, зам.-министър по правосъдие, два пъти народен представител от Ямбол и зам.-председател на парламента. Преподавател по право в УНСС и в Югозападния университет в Благоевград, автор на книги, монографии и статии, признат от всички морален коректив, извървял с чест и достойнство пътя си в политиката, която напусна по собствено желание преди 6 години.

Подписите от граждани в подкрепа на предложението за именуване на улица на проф. Любен Корнезов ще се събират на пет места в Ямбол:

–        Ул. „Цар Освободител“ 1А  – Офис на делегацията на социалистите и демократите в Европейския парламент;

–        Ул. „Г. С. Раковски“ 7 – Община Ямбол, фоайе пред Центъра за обслужване на граждани;

–        Ул. „Търговска“ – всички книжарници от ямболската верига „Здравец“;

–        Ул. „Енос“ 2 – магазин „Ампер 92“;

–        Ул. „Индже войвода“ 35 – строителен хипермаркет „АБС“.

Подписката ще продължи месец, намеренията на общинските съветници са до края на февруари да внесат предложението си в Общински съвет – Ямбол.