БМЧК в „Поход на свободата“

По повод Европейския ден за борба с трафика на хора БМЧК-Ямбол съвместно с Фондация „А21 България“-глобална неправителствена организация, която се бори срещу трафика на хора проведоха „Поход за свобода“. Целта на инициативата бе да се насочи вниманието на обществото към проблема със съвременното робство. Доброволците на БМЧК преминаха мълчаливо по центъра с плакати с различни надписи „Днес още има робство“, „Само 1 % от жертвите на робство се спасяват“, като по този начин изразиха позицията си в полза на уязвимите лица, попаднали в трафик по различни причини.

Раздадени бяха информационни материали с полезна информация за Национална безплатна телефонна линия за борба с трафика на хора; видове трафик; как жертвите попадат в трафик; признаци на робство и т.н. Доброволците разясняваха на гражданите какво означава трафик на хора, а имено свободата на един човек да бъде отнета и след това този човек да бъде експлоатиран за секс, труд или други дейности против волята си.

В гр. Ямбол, кампанията приключи в Градски парк с флашмоб „Смели и свободни“, посветен на борбата с трафика на хора.

“Поход за свобода” е уникално по рода си глобално събитие, което се провежда ежегодно в повече от 450 града в над 50 държави по цял свят. В България тази година кампанията се проведе в 25 града.

                                            

Областен Секретариат на БЧК-Ямбол