Археологически предмети, старинни монети и наркотични вещества са иззети при спецоперация на територията на област Ямбол

Специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност и превантивна дейност по безопасността на движението се проведе вчера  (01.07.2020 г.) под наблюдението на Окръжна и Районна прокуратура – Ямбол. В рамките на операцията са проверени 658 лица и 426 МПС. Задържани  са 8 лица, съпричастни към различни престъпления. Едно лице е привлечено в качеството му на обвиняем за извършена кражба на мобилен телефон. Извършени са проверки на 25 обекта – автокъщи, автоморги, магазини и частни имоти.

В хода на полицейските действия в  имот, обитаван от 54-годишен мъж са намерени и иззети над 150 археологически предмети и старинни монети носещи белези на културно-исторически ценности, както и металдетектор. Разследването продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

Започнати са разследвания по 3 случая за притежание  наркотични вещества, като са иззети общо 10 грама наркотична пудра(пенинака), 110 грама наркотичен чай, и 3,5 грама метамфетамин. Установени са и 3 канабисови растения с височина около 1 метър, отглеждани в частен имот в стралджанско село. Процесуално-следствените действия по случаите продължават.

В рамките на акцията са съставени 96 акта за установени административни нарушения и 17 протокола за предупреждение по чл. 65 от ЗМВР.

 

02.07.2020 г.
Татяна Павлова