„Арт“ на Ясмина Реза поредното златно заглавие от репертоара на ДТ „Невена Коканова“

Преди близо 11 години на ямболска сцена е премиерата на спектакъла „АРТ“ на Ясмина Реза. Режисьор е Ивайло Христов, а сценограф – Пламена Дичева, абсолвентка в НХА, получила и цялостната награда на випуска за проекта й по „Калигула“.

         За режисьора Ивайло Христов – „АРТ” е изкуството да общуваш! В неговото представление, това изкуство е освободено от всякакъв фалш и преднамореност! Въпросът „Какво ни свързва?” след всичките  натрупани негативи през годините има и тъжни, и смешни, и абсурдни отговори, затова режисьорът се доверява не само на майсторския текст, но и на безпогрешния си усет за човешките взаимоотношения. Този усет му дава възможност да „прочете” думите на Ясмина Реза по толкова верен начин, сякаш той е единствено възможния! Подобна убеденост в истинността на всичко, което се случва на сцената, прави зрителя съпричастен от началото до края.  

         Пиесата е за трима мъже, които се познават прекалено добре и точно затова, или може би въпреки това, се стремят да запазят своето приятелство. Дали ще успеят, дали всички ние успяваме да приемем този, когото обичаме, с всичките “за” и “против” – това се опитват да анализират актьорите Добрин Стоянов (гост), Михаил Лазаров и Волен Митев.

         Спектакълът „Арт“ ще бъде достъпен в интернет на 11 юни, четвъртък на фейсбук профилите“ДТ „Невена Коканова“ и „За приятелите на ДТ „Невена Коканова“.