Ямбол ще отбележи 9 май с тържествено честване и инициативи за популяризиране на града като част от европейската мрежа на дестинациите за културен туризъм

Денят на победата и Денят на Европа – 9 май ще бъде отбелязан  с тържествено честване пред паметника на Георги Дражев и на загиналите през войните ямболци. Началото е в 9.45 с празнична програма на ямболския Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“.

В 10.00 часа започва тържественият ритуал, посветен на  Деня на победата и Деня на Европа, със слово на кмета на Ямбол Георги Славов и отдаване на почит на загиналите във войните с поднасяне на венци и цветя пред паметника.

 Под мотото „Ямбол – отлична европейска дестинация за културен туризъм“ ще преминат инициативите за популяризиране на Ямбол като част от европейската мрежа на ЕДЕН дестинациите за културен туризъм. Проявите са посветени на Деня на Европа и във връзка с европейската година на културното наследство. В 10.00 часа от южната страна на Културно-информационен център „Безистен“ ще бъде обособен информационен щанд за популяризиране наградата на община Ямбол като нова дестинация за културен туризъм.

9 май ще бъде Ден на отворени врати във всички ямболски музеи – Регионалния исторически, в Музея на бойната слава, Интерактивен музей „Безистен“ и Художествена галерия „Жорж Папазов“.

Друг акцент в честванията е фестивалът „С песните на Европа“, организиран от Народно читалище „Зора – 1945“ на 12 май, събота. Началото е в 10.30 часа, в зрителната зала на читалището. Събитието се провежда с подкрепата на община Ямбол. В него участват индивидуални изпълнители и песенни състави от различни градове на страната. Изпълненията ще се журират в три възрастови групи: за деца от І до ІV клас, от V до VІІІ и от ІХ до ХІІ клас.