Ямбол отбеляза тържествено Деня на народните будители

С тържествена церемония и шествие Ямбол отдаде заслужена почит пред хората, които в различните периоди от вековната история на България са поддържали будно съзнанието на българите.

В празничния 1 ноември площадът пред барелефа на Ради Иванов Колесов на сградата на читалище „Съгласие-1862” се изпълни от стотици ученици, учители от детски градини и училища, студенти и преподаватели от Факултета по техника и технологии, представители на културни институти и общественици.

„Традиция е да отбелязваме този празник пред барелефа на едно от най-великите за Ямбол имена Ради Иванов Колесов, или както са го наричали предците ни – Даскал Ради. Неговият житейски път е кратък, само 25 години, но успява да сътвори толкова много неща – дава зародиш на революционни и обществени поврати в нашия град, застава в центъра на едно от най-големите съзаклятия в Българско – въстанието на Никола Филиповски от 1856 г.“, припомни в приветствието си изпълняващият длъжността кмет Васил Александров. Той добави, че Ямбол е дал на историята и много други будители – като Иван Параскевов и неговата дъщеря Стилияна, чийто трибагреник днес се развява в цяла България; първия професор по педагогика Петър Нойков; един от създателите на Българското книжовно дружество – Костаки Попович и редица други имена, с които трябва не само да помним, но и да се гордеем, че сме техни наследници.

„И като стана дума за гордост. Искам да поздравя отново пред всички вас ямболските ученици, техните преподаватели и треньори. Гордеем се с успехите, които сте завоювали на балкански, европейски, световни и национални конкурси и състезания и ви благодарим, че прославяте Ямбол. На всички вас, съвременни просветители, които запалвате искрата на любовта към книгите и познанието, пожелавам здраве, силен дух и светлина, за да показвате пътя, по който да върви българския народ.“, каза още Васил Александров.

В празничната програма се включиха Градският духов оркестър към НЧ „Съгласие-1862“ с ръководител Васил Шейтанов, Вокална група „До-ре-ми-ни“ към ОУ „Л. Каравелов“ с ръководител Веса Ефева и Театрална група „Палечко“ към Общински детски комплекс-Ямбол с ръководител София Карастоянова.

Архиерейският наместник на Ямболската духовна околия архимандрит Димитрий и енорийските свещеници отец Стоян и отец Жельо отслужиха благодарствен молебен и водосвет за благославяне на хоругвите и знамената на училищата, детските градини и културните институти, които носят имената на народни будители.

Представители на Младежкия парламент поведоха с националния трикольор, хоругвата и знамето на общината тържественото шествие през ул. „Г. С. Раковски“, пл. „Освобождение“, ул. „Джон Атанасов“, ул. „Васил Карагьозов“, ул. Георги Дражев“, ул. „Индже войвода“ и ул. „Жеко Андреев“ до първия по рода си Паметник на ямболските учители-народни будители, дарен на града от Валентин Ревански. А освен там и пред барелефа на Ради Иванов Колесов, венци в знак на признателност в този ден бяха положени от община Ямбол и пред паметниците на Васил Левски и на Георги Дражев и загиналите във войните.