Ямболци: Доц. Димитър Петков е новият член на Международния cъвет на Европейското дружество по съдова хирургия (ESVS)

Завеждащият отделение „Съдова и ендоваскуларна хирургия“ в Болница „Тракия, доц.д-р Димитър Петков, дм, е новият член на Международния съвет на Европейското Дружество по Съдова Хирургия (ESVS). Доц. Петков участва активно в заседанията на Съвета, който се проведе в Копенхаген, по време на ХХХ конгрес на тази изключително престижна хирургична организация.

ESVS посреща предстоящото десетилетие с нов девиз „Ново десетилетие – нови предизвикателства“. „Водещите теми, обсъждани по време на заседанията на Съвета бяха развитието на ESVS като лидер в областта на съдовата хирургия, осигуряващ най-високи научни и медицински стандарти в Европа и целият свят, осигуряване на непрекъснато медицинско образование на членовете на организацията, внедряване на най-новите технологии в медицинската практика и задълбочаване на колаборацията с националните дружества по съдова хирургия“, сподели след завръщането си от Копенхаген доц. д-р Димитър Петков.

Особено внимание е било отделено на възможностите за задълбочаване на връзките с националните организации на страните от Източна Европа и провеждането на съвместни научни и учебни събития с тях. В тази насока ще се акцентира върху обучението на младите специализанти, както и върху сериозната редукция на таксите за отделните видове обучение. Акцент през следващите 10 години ще бъде стремежът към увеличаване на броя на приетите научни статии и презентации на млади колеги и представители на Източна Европа, както и отпускане на нови грантове за наука и обучение.

Доц. Д-р Димитър Петков изрази надежда, че много от българските съдови хирурзи ще могат да се възползват от новата интеграционна политика на ESVS и ще кандидатстват за научни грантове и обучение в различни области на съдовата хирургия.

Кой е доц. Димитър Петков? 

Роден  в град Ямбол.От 1991 до 2008 г. работи в Клиника по Съдова хирургия в МФ, ТУ, Стара Загора. Притежава специалности по обща и съдова хирургия и е Републикански консултант по съдова хирургия. През 2006 г. защититава докторска дисертация. Притежава и квалификация по Здравен мениджмънт. От 2008 г. работи като съдов хирург в МБАЛ „Свети Иван Рилски”, Стара Загора, в която е началник на Отделението по Съдова хирургия. Член е на Дружествата по Ангиология и Съдова хирургия, Флебология, Българското дружество за Ендоваскуларна Терапия,European Society for Vascular Surgery, International College of Angiology. Удостоен с Наградите на съюза на учените в България, на Японската хирургична асоциация, на III Балкански конгрес по съдова хирургия и на 44 световен конгрес на International College of Angiology. Бил е гост лектор в Атланта, Чикаго,Филаделфия,Париж. Участвува в множество разработки, публикувани в специализирани издания и представени на международни форуми в Европа, САЩ и Азия. Част е от колективите написали книгите „Съдови заболявания” и „Диагностика и лечение на хронична венозна болест“. Доцент към Медицински Факултет на Тракийски Университет, Стара Загора.

%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-1