Ямболският Камерен оркестър „Дианополис“ подготвя първия си албум

Подготвя се издаването на първи албум със записи на Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол. Под заглавието „Реминисценции“, той включва изпълнения на четири емблематични и в същото време разнообразни по стил произведения. Началото е с „Адажио“ на Томасо Албинони, като на орган тук ще чуем диригента и главен художествен ръководител на „Дианополис“ Константин Илиевски. Второто произведение в специалната селекция е българският шедьовър „Севдана“ на Георги Златев – Черкин, представено със соло на цигулка от концертмайстора на оркестъра Красимира Султанова. Специфичен привкус на албума придава изпълнението на „Фантазия за един благородник“ от испанския композитор Хоакин Родриго. В него изпъква невероятното соло на китара на харизматичния Цветан Недялков – дългогодишен приятел и партньор на ямболския КО „Дианополис“. За финал на албума е избрано едно от ранните произведения на италиански композитор Оторино Респиги – Антични арии и танци, сюита ІІІ.

Издаването на албума е логично продължение на работата по популяризиране на оркестъра и отразява професионализма на музикантите от „Дианополис“, както и признанието, с което се ползват в музикалните среди. Записът бе направен в залата на емблематичния ямболски „Безистен“, прочут с впечатляващата си акустика и превърнал се в най-предпочитаното място за концертни изпълнения в града. Албумът ще бъде представен официално през есента при откриването на новия, вече 52-и поред творчески сезон на камерния оркестър. Към диска с музиката ще бъде разпространявано и приложение с историята на оркестъра и любопитни факти за Ямбол като интригуваща дестинация за културен туризъм.

Три от произведенията, включени в албума, бяха в репертоара на „Дианополис“ при концерта им в София преди броени дни. В залата на Сити Марк Арт Център ямболският оркестър представи блестящ концерт, озаглавен „Темперамент и стил“, в който специално участие имаха виртуозните китаристи Цветан Недялков и Петър Койчев. Сред ВИП-гостите на събитието бе и кметът на Ямбол Георги Славов, който изказа пред аудиторията искрената си благодарност към музикантите от „Дианополис“ за престижа, който носят на града и приноса им за обогатяване на културния живот, включително като организатори на Музикалните празници „Златната Диана“.

„Имаме претенцията да свирим на нивото, което, поне за държавата ни, е най-доброто!“, обяви в специално интервю за Радио „Класик ФМ“ преди концерта в столицата диригентът маестро Константин Илиевски. Той подчерта, че за да може оркестърът да се похвали  с „пълен и много ярък“ творчески сезон, това се дължи на изключителната подкрепа на община Ямбол. „Държа да го кажа, но не като реклама. По-скоро бих искал да подскажа и на други градове, че тези, които искат да правят качествено изкуство, просто трябва наистина да направят едно вложение в него, не само финансово и материално, но да дадат доверието на хора, които имат някаква концепция за нещата и поглед в бъдещето“, допълва още ръководителят на КО „Дианополис“.