Ямболският Безистен посреща най-значимото събитие в хоровата музика през сезона

Община Ямбол организира хорова среща – концерт на 25 ноември, събота, от 17:00 ч. в зала Безистен със свободен вход за почитателите на музикалното изкуство. В музикалната вечер ще звучат църковно-славянски песнопения, класически хорови произведения, обработки на любими заглавия от българския песенен фолклор, както и интерпретации на популярна съвременна музика. Пред публиката излизат Смесен хор „Черноморски звуци“ от Балчик, Хор „Детска китка“ от Пловдив и домакините от Дамски хор „Проф. Георги Димитров“.

„Черноморски звуци“ от град Балчик догодина ще честват 110-та годишнина от създаването на хоровата формация. Те имат многобройни участия на български и чужди сцени, престижни награди от международни хорови конкурси и фестивали. Изпълнителите в „Черноморски звуци“ са хора с различни професии, обединени от любовта към музиката и чувството за общност. Диригент е Валентина Георгиева, доктор по музикознание, арт-директор на Международния музикален фестивал в крайморския град.

Момичетата от „Детска китка“ – Пловдив пристигат с авторитета на една от най-старите (1947 г.), натрупали международен престиж, детски хорови формации у нас. В най-новата история на състава се открояват участия в музикални форуми в Стокхолм,  Познан, Целе и Виена, където през 2018 г., под диригентската палка на Яна Делирадева, печелят златен медал от Световния фестивал на мира.  В хоровата школа на „Детска китка” пеят 120 момичета от 35 пловдивски училища на възраст от 7 до 19 години.

Хорова школа „Проф. Г. Димитров“, създадена в Ямбол, вече 55 години разпространява хоровата музика и любовта към нея в града, страната и чужбина чрез своите детски и дамски формации.  Носител е на отличия от конкурси и фестивали у нас и зад граница – Маасмехелен, Монтрьо, Лорето, Грац, Лариса, Анкара и редица други. Преди дни съставът се завърна от успешно участие в Международен хоров фестивал в Сицилия. В предстоящия концерт в Безистена Хоровата школа „Проф. Георги Димитров“ с художествен ръководител Весела Пастърмаджиева  се представя с Обединен дамски хор с певици от две формации в школата.

Хоровата среща – концерт в Безистена е сред събитията, които община Ямбол за поредна година организира в седмицата, когато се отбелязва Деня на християнското семейство  21 ноември.