Ямболските депутати от БСП питат МВР за кризисния център в Елхово

Народните представители от БСП Кристиан Вигенин и Николай Пенев внасят питане до министъра на вътрешните работи във връзка с възобновената обществена поръчка за кризисен център на територията на Гранична полиция – Елхово, обявиха те на пресконференция в Ямбол. Въпросите им ще бъдат каква е целта на изграждането на този център и за какво ще бъде използван.

Те припомниха, че през март обществената поръчка беше обявена първоначално за три кризисни центъра – в Елхово, Любимец и Малко Търново, след което предизборно беше прекратена, а сега след изборите е възобновена за два центъра – в Елхово и Любимец.

Кристиан Вигенин обърна внимание, че сега сумата е по-висока за почти същите видове работа, но за два, а не за три центъра  – за 27 дка в Елхово прогнозната стойност е над 5,7 млн. лв. без ДДС, а преди е била 4,4 млн. лв.; за Любимец за 15 дка – над 2,5 млн. лв., а преди е била над 2,1 млн. лв.

През март поръчката е обявена като „Изготвяне на инвестиционен проект, упражняване на авторски надзор и изпълнение на строително – монтажни работи (инженеринг) за изграждане на площадка за разполагане на контейнери в град Елхово, ул. „Морава“ №1“, а сега е обявена като „Изготвяне на инвестиционен проект, упражняване на авторски надзор и изпълнение на строително – монтажни работи (инженеринг) за изграждане на инфраструктурен район с мултифункционално предназначение за нуждите на МВР с адрес: гр. Елхово, ул. „Морава“ № 1“.

Според народните представители от БСП има съмнителни мотиви и намерения във възобновяването на обществената поръчка за тези центрове. Опасенията им са свързани с позицията на Германия, че трябва да се направят преразпределителни центрове на границата на ЕС. Ако има подобни намерения, ние от БСП категорично ще се противопоставим, заяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Народните представители информираха и за отказа на мнозинството от ГЕРБ да приеме предложението им 30 млн. лв. да бъдат заложени като целеви средства в бюджета на здравното министерство за довършване на болничния комплекс в Ямбол.

Пред ямболските медии бяха оповестени и решенията на Националния съвет на БСП за пряк избор на председател на 26 април 2020 г. и за позицията на БСП за отхвърляне на идеята за назначаване на независим прокурор, който да разследва главния прокурор. Според БСП трябва действията на главния прокурор да подлежат на съдебен контрол.

В момента в БСП тече отчетно-изборна кампания – започнали са събранията на основните партийни организации, които трябва да приключат до края на януари, през февруари ще се проведат отчетно-изборните конференции по общини, оповести областният председател на БСП Митко Андонов.