Ямболските депутати от БСП отчитат първа пленарна сесия

В рамките на първата пленарна сесия от мандата на 44-то Народно събрание Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове е провела общо 12 заседания. За този период са постъпили общо 9 законопроекта, ратификации и др., от които общо 8 са приети от комисията, отхвърлен е Законопроектът за концесиите. Това съобщи председателят на КЕВКЕФ Кристиан Вигенин пред журналисти в Ямбол, където представи доклад за дейността на оглавяваната от него комисия. За този период са проведени две изслушвания на министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по подготовката на Председателството, представен е и първият проект на национална програма за председателството, по който предстои обсъждане и във всички парламентарни комисии.

Във връзка с контрола по усвояването на средствата от Европейския съюз са изслушани вицепремиерът Томислав Дончев за бъдещето на кохезионната политика и министърът на образованието Кирил Вълчев по проблемите в Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съвместно с Комисията по образование и наука.
Възобновена е дейността на Обществения съвет към КЕВКЕФ, в който участват 29 неправителствени организации, като за пръв път в него са включени и студентски организации, специализирани в сферата на европейските въпроси и външната политика. Новият председател на ОС е доц. д-р Светла Бонева, заместник-декан на Факултет „Международна икономика и политика“ в УНСС.
С цел засилване на публичността и прозрачността в работата на комисията, по инициатива на председателя Кристиан Вигенин са създадени и разработени страници във Фейсбук (facebook.com/ceaoef) и Туитър (twitter.com/ceaoef), където редовно се публикува информация и новини относно проведени заседания, срещи, инициативи и международни посещения. На страницата във Фейсбук към 28 юли 2017 г. има 48 публикации, а в Туитър 45 туита. По предложение на Вигенин комисията е решила всички заседания да се излъчват на живо на интернет страницата на Народното събрание, а видеозаписът се публикува заедно със стенограмата от заседанието.
Председателят на КЕВКЕФ обяви, че в началото на новата парламентарна сесия предстои да бъде обявен конкурс за стажанти към комисията.
Народният представител Николай Пенев информира медиите за дейността на Парламентарната група на „БСП за България“. В първата сесия на 44-тото НС законопроектите, внесени от левицата, са 17 срещу само 9 на Министерски съвет. 335 са въпросите и питанията на депутатите-социалисти срещу само 97 от ГЕРБ, а изказванията в пленарна зала са над 700. Три временни парламентарни комисии е създало Народното събрание по инициатива на социалистите – за замърсяването с уран на питейната вода в Хасково, за НДК и за проблемите с неизплатените заплати на работниците.