Щадящите тестове за COVID-19 тръгнаха към училищата

Министерството на образованието и науката разпредели в събота и в неделя 180 000 щадящи теста за учениците от първи до четвърти клас. Тестове получиха общо 11 регионални управления на образованието в страната, съобщиха вчера от МОН. Днес се очаква да пристигнат останалите 220 000 теста за учениците. Те ще бъдат разпределени по областите, които не са получили от първата партида.

До 12.00 часа днес родителите на учениците от първи до четвърти клас, които се обучават в електронна среда, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове или могат да представят валиден документ, че детето е преболедувало COVID-19.

Министерството на образованието и науката подготви образец на декларация, който е предоставен на Регионалните управления на образованието и чрез тях – на училищните директори. Декларациите се представят в училището в електронен формат или на хартия.

Очаква се днес министърът на образованието и науката и министърът на здравеопазването да издадат заповед, в която ще бъде подробно разписан механизмът за тестването на децата.

Малките ученици ще бъдат тествани в училищата, като трябва да са закусили 30 минути преди процедурата.