Четиринадесети Общински празник на виното в село Скалица, община „Тунджа“

На 9-ти февруари 2019 година, Общинският празник на виното събра за четиринадесети път жители и гости на село Скалица.  Организатори на проявата бяха Община „Тунджа“, Кметство – с. Скалица и Народно читалище „Светлина – 1928″, а водещите Кольо Пехливанов и Волен Митев  се погрижиха за неговата непринудена и жизнерадостна атмосфера.

Гости на празника бяха народният представител Николай Пенев, кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев, Атанас Христов- председател на Общински съвет „Тунджа“, Станчо Ставрев- заместник-кмет на общината, началникът на Районно управление Тунджа – Илиян Анастасов, общински съветници от община „Тунджа“, кметове, кметски наместници и жители на населени места.

„… Безспорен е фактът, че за да се превърнат даровете на лозата в хубаво вино, са необходими подходящи условия, много труд и знания. С пробуждането на природата започват и първите грижи за лозата, които продължават до прибирането на реколтата, но дори и най-качественото грозде има нужда от майсторлък, за да се превърне в невероятен еликсир. И аз се радвам, че за тези години, през които провеждаме Празника на виното, многобройните участници в конкурсите ни показаха резултата от това съчетание – на плодородна земя, трудолюбието на тунджанци, умения и отколешни традиции. Убеден съм, че за пореден път журито е било затруднено и всеки е достоен за победата, защото е вложил много старание и любов, запечатвайки частица от тях в ароматните вина и ракии.          “– каза в словото си към присъстващите кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев.

Тази година 70 участници представиха своите заявки в конкурсите за вино и ракия, а учениците от Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“, с. Скалица бяха подредили красив кът с рисунки, посветени на празника, както и бяло, червено вино и розе, произведени от тях.

В конкурса за гроздова ракия участваха 21 участника, наградите връчи народният представител Николай Пенев, а класирането е както следва:

Първо място – Петър Петров от с. Болярско;

Второ място – Ваня Велева от с. Бояджик;

Трето място – Павел Павлов от с. Гълъбинци.

Наградите в конкурса за бяло вино връчи Митко Петков- кмет на с. Скалица, а класираните са:

Първо място – Стоян Вълчев от с. Межда;

Второ място – Стоян Радев от с. Чарган;

Трето място – Кирил Христов от с. Безмер.

Наградите на отличените в конкурса за червено вино връчи кметът на община „Тунджа“- Георги Георгиев. При изключително оспорвана конкуренция от 29-те проби второ и трето място в конкурса спечелиха еликсирите на Георги Страхилов от с. Козарево и Тодор Георгиев от с. Калчево.

Първо място беше отредено на Красимир Шейтанов от с. Ботево, който бе избран и за Цар на виното за 2019 г.

По традиция след награждаването бе извършено ритуално зарязване на лозата.

В празничната програма участие взеха самодейци от Народно читалище „Светлина-1928“, с. Скалица, детски танцов състав „Да се хванем на хорото“ при Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“, с. Скалица, танцова формация „Тракийка“ и фолклорна група „Карапчанка“ при Народно читалище „Просвета-192“, с. Маломир.

            За високия градус на настроението по време на целият празник допринесе винарска изба „Балар” – Скалица, която осигури за гостите изобилие от червения еликсир.

Празникът завърши с изпълнения на народният певец Деян Митев.