Честит рожден ден на Димитър Минчев – акробат номер едно в света!

Димитър Минчев е роден на 12 април 1952 г. в село Стройно, община Елхово. Четири пъти е световен шампион, три пъти европейски, спечелил е два златни медала от Световната купа. Донесъл е на България общо 13 златни и 14 сребърни медали от световни и европейски първенства.
Четири пъти е избиран за спортист № 1 на Ямбол, като през годините негови партньорки са били Маргарита Моллова, Боянка Ангелова и Евредика Любчева.
Минчев е обявен за най-добър акробат в света по повод 10-годишнината от създаването на Международната федерация.
Почетен гражданин на Ямбол.
Годината е 1965. Като ученик в пети клас в ОУ „Хр.Смирненски” започва тренировки по спортна гимнастика в бившия ТМТ . През следващата година заниманията се прехвърлят в зала „Диана” и вече над 50 години е там всеки ден.
Към гимнастиката го тласка учителката му по физическо възпитание Найденова, която е впечатлена от уменията му на халките и другите гимнастически уреди. Талантът му го отвежда в отбора на ЦСКА, където отбива и военната си служба. Тренира редом с други големи имена в този спорт.
Преломна за него се оказва 1973г. когато е създадена федерацията по спортна акробатика и неин президент става Стоил Сотиров- голяма личност, 20 години начело на Международната федерация. Тогава част от гимнастиците се прехвърлят в спортната акробатика. За Минчев това е големият шанс, който получава. Започва упорити тренировки под ръководството на Димитър Плочев. Двамата са обзети от ентусиазъм, който малко след това е подплатен и от успехи.
Първата си световна титла печели с Маргарита Моллова. След това негови партньорки стават последователно Боянка Ангелова и Евредика Любчева. Последните две дори живеят в дома му, за да им се осигурят нормални условия за почивка след тежките тренировки.
Успехите идват един след друг, а с тях и признанието, че е най-добрият.
 
С пожелание за здраве и дълголетие от екипа на ЯмболПРЕС!