Честит първи учебен ден!

15 септември е денят, в който по традиция се открива учебната година в българското училище. Хиляди ученици и учители започват новата учебна година. Тя ще бъде открита официално в над 2 000 училища у нас.

За първи път

в класните стаи ще влязат над 75 хил. първокласници.

Тази година те са с около 8 хил. повече от миналата. По данните на регионалните управления учениците от 1-ви до 12-ти клас са над 720 000.

Очаква се засилено полицейско присъствие и мерки за сигурност в цялата страна.

До 1921 г. учениците в България са започвали учебните занятия на 1 септември,

но датата се измества с две седмици от земеделското правителство на Александър Стамболийски, за да могат децата да помагат в прибирането на реколтата.

В наши дни в началото на септември започва учебната година в немалка част от държавите в ЕС – Белгия, Естония, Ирландия, Латвия, Литва, Полша, Словения, Унгария, Франция и Чешката република, както и в други европейски страни, като Босна и Херцеговина, бившата югославска република Македония, Сърбия, Черна гора и Русия.

Средата на септември бележи началото на учебните занятия в 11 държави членки, като повечето от тях се намират в Южна Европа – България, Гърция, Кипър, Испания, Италия, Португалия, Хърватия, Румъния, Словакия, Австрия и Люксембург.

Интересно е, че

в 10 европейски държави първият звънец бие през август

– Германия, Дания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Финландия, Нидерландия, Швеция и Швейцария. В Обединеното кралство пък учебната година започва на различни дати в различните райони на страната – от края на август до първата седмица на септември.

В Съединените американски щати и Канада няма точно определен ден, в който да започне учебната година. Първият учебен ден за по-голямата част от училищата е във вторник след Деня на труда, който се отбелязва в първия понеделник на септември.

В Япония първият учебен ден по традиция е в началото на април, когато цъфтят японските вишни сакура, тъй като е прието, че пролетта символизира началото на нов живот и няма по-подходящо време за започване на училищните занятия. В Южното полукълбо учебната година започва в края на февруари и началото на март – Австралия, Аржентина, Бразилия, Чили и други.