Честит празник, съвременни будители!

Всеки народ има велики празници, но само българският народ чества Деня на своите будители. Първи ноември е паметен ден от вечния календар на България, сакрална дата, свързана с българското Възраждане. Този ден е част от нашия дух, от нашата съвест, възхвала на пробуждащата сила в нашите корени. На този ден всички българи отдаваме почит на създателите и пазителите на българската духовност – от раждането на писменото слово, през Средновековието, през вековното османско владичество, завършило с над стогодишно възраждане и освободителни борби.

Първи ноември е дата, избрана да изразим своето преклонение пред големите българи, запазили в столетията под чуждо владичество национална гордост и памет, чувство за историцизъм и вяра за съхранение, на огромно желание за свобода, за собствен език и право на държава, готовност за борба и саможертва.

В този светъл ден отдаваме своето уважение и признателност и към ямболските просветители, които са писали и продължават да пишат труда си, страница по страница, година след година историята на нашия град.

Искрено изразяваме своето уважение към днешните учители и културни дейци, към читалищните деятели, радетели и родолюбци, които развиват целенасочена и последователна културно – просветна дейност и съдействат за опазването на уникалните местни традиции. Всички ние откриваме във Ваше лице духа на будителите и това ни дава самочувствието на българи. Не спирайте да будите съзнанието на младото поколение, за това какво е наследството, което носим като история, духовност и традиция!

Честит празник!