Честването на Деня на независимостта в Ямбол бе съчетано с откриване на нова изложба във военния музей

С тържествена церемония по повод 111 години от обявяването на Независимостта на България и откриване на изложба в Музея на бойната слава Ямбол отбеляза празничния 22 септември.

Честването започна с патриотични изпълнения на Духовия оркестър при НЧ „Съгласие- 1862“ – гр. Ямбол, ритуал по издигане на националното знаме и слово на кмета Георги Славов. „Да знаем и да почитаме важните моменти от историята ни е не само наш патриотичен дълг, но и знак за отношението ни към ценностите, които ни скрепяват като народ. А именно Независимостта е най-дръзкият акт, доказващ този копнеж за самоутвърждаване, с който една личност, една нация заявява своето израстване, своята сила и увереност в собствените сили“, каза в приветствените си думи кметът на Ямбол.

Честването бе последвано от откриване на нова експозиция в Музея на бойната слава, посветена на участието в Първата световна война с акцент върху историята на цепелиновото летище край града тогава. Директорът на културния институт Милчо Начев представи пред аудиторията любопитни факти около полета на легендарния цепелин L 59 от ноември 1917 г., както и славни моменти от бойния път на 29-и пехотен Ямболски полк при Добро поле.