ЦИК: Резултати при 66% обработени протоколи

Към 11 часа са обработени 66% от данните за страната. Очаква се и до края на деня да бъдат въведени данните на ниво Районни избирателни комисии. В късните часове трябва да започне повторното преброяване.

Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Таня Цанева.

 

„Изчакването се получава в определен часови пояс, тъй като идват огромен брой протоколи. Не разбирам за какво забавяне говорим. Грешки в протоколите е имало и в предходни избори. Когато се правят анализи от ЦИК, отчитаме, че обучението не винаги е достатъчно, наблюдава се и недобро отношение към попълването на протоколите“, добави Цанева.

„От разкритите 464 секции в чужбина към момента са приети всички протоколи. Не са получени само от 8 секции в различни държави, включително САЩ. Приемът на протоколите върви добре“, каза още тя.

По думите й протоколът не е по-сложен, но е обемен, поради резултатите от гласуването на хартиените бюлетини и машинното гласуване.

„Не за първи път се получава изчакване от страна на секционните избирателни комисии в чужбина да бъдат потвърдени протоколите им. Това се получава в един времеви отрязък. Много протоколи идват от чужбина. Трябва да бъдат прегледани, потвърдени и да се върне обратно потвърждение“, каза още тя.

Междинните резултати на Централната избирателна комисия, при обработени 66.94% от протоколите показват,

че ГЕРБ води с 25.63%. „Има такъв народ“ са втори – с 18.34%. БСП са трети – с 14.87 на сто от гласовете, следвани от „Демократична България“ с 10.27%.

ДПС остават пети  с 9.08%. Шестата политическа сила в новия парламент е „Изправи се! Мутри вън!“ с 4.95 на сто от вота на избирателите. ВМРО – 3.57%; БНО – 3.08%, партия „Възраждане“ – 2.69% от гласовете. Данните са към 11:30 ч. тази сутрин.

Обработени са 98.06% от протоколите от чужбина. Най-много гласове зад граница е получила партията „Има такъв народ“ – 30,34%. Втори са „Демократична България“ с 17,67 на сто. Трети се нареждат ДПС с 13,56%. Коалицията ГЕРБ/СДС е получила 8.68% от гласовете зад граница, а БСП – 6,49 на сто. Повече гласове от левицата е получила партията „Възраждане“ – 7,36%. След тях се нареждат БНО с 5,23%, „Изправи се! Мутри вън!“ с 4,22% и ВМРО с 1,58%. Данните са към 11.30 часа.

Последни данни от агенция „Галъп“ при 100% паралелно преброяване.

Победител е коалицията ГЕРБ-СДС с 25.2%. Второто място остава за новия политически играч „Има такъв народ“. Те събират 17.5% от гласовете. Партията на Слави Трифонов увеличава преднината си пред третия в класацията – БСП.  За социалистите са пуснали бюлетина 15.2% от отишлите до урните. Веднага след тях е ДПС с резултат 11%. Така изглежда челната четворка. Ето и следващите под тях.

За „Демократична България“ са гласували 10.5% от избирателите. Шестата формация, която гарантирано ще има свои депутати е „Изправи се! Мутри вън!“. Те събират 4.9% от вота. Данните на „Галъп“, на база 100% паралелно преброяване, нареждат ВМРО на седмо място с 4% от вота. Това гарантира място в парламента. Всички останали партии са с резултат под 4-те процента и на този етап няма да изпратят депутати в 45-тото Народно събрание.

Поглед към цялостната картина – ГЕРБ, следвани от „Има такъв народ“. Засега трети са БСП. Четвъртата позиция е за ДПС. Петата – за  Демократична България. Според данните на „Галъп“ депутати ще имат още формациите „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО.  Избирателите, зачертали опцията „Не подкрепям никого”, са 1.5%.

 

Междувременно 38 са образуваните досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите, сочи справката на създадените дежурни звена в МВР, ДАНС и ПРБ, които обобщиха получените сигнали. До настоящия момент в качеството на обвиняеми са привлечени 12 лица, съобщават от прокуратурата.

По досъдебните производства са извършени множество действия по разследването – претърсвания и изземвания, обиски и разпити на свидетели, като предстои анализиране на доказателствата. Общо образуваните в прокуратурата преписки във връзка с получените сигнали са 665.