Художници откупиха офорт на Жорж Папазов

Графика на Жорж Папазов , рисувана през 20-те години на миналия ХХ век попълни колекцията на ямболската едноименна галерия след като петима местни художници обединиха усилията си и продадоха свои работи, за да откупят творбата, собственост на керамика Александър Балкански.

Авторският отпечатък попаднал в дома на баща му, художникът Пенчо Балкански в труден за Жорж Папазов момент, когато след две неуспешни изложби в България останал без средства за да се прибере във Франция, разказва директорът на галерията, скулпторът Петко Йорданов.Поисканата сума била непосилна за бюджета на културния институт и затова той потърсил подкрепата на своите колеги, които веднага откликнали и буквално за броени часове успели да намерят купувачи сред ямболските бизнесмени.

Черно-бялата работа е вече подредена в галерията редом с творба на Реноар.Йорданов не губи надежда, че някой ден към експозицията ще се присъедини поне още една от подарените някога на Балкански картини, които сега са част от колекцията на Александър. „Планирали сме до няколко месеца да представим на ямболските ценители обща изложба на баща и син Балкански, може би тогава ще видим и другите работи на Жорж Папазов“, уточни директорът.

Художествена галерия „ Жорж Папазов” – Ямбол води началото си от 1952 г. като художествен отдел към Исторически музей, тя е разположена в сградата на бившата Синагога / паметник на културата/ и още една сграда, като разполага с обща експозиционна площ от 1700 кв м.

Във фондовете и има над 3500 движими културни ценности, сред които творби на Александър Попгеоргиев, Иван Славов, Георги Попов – Джон, Георги Атанасов, Стефан Бъчваров и 10 картини на Жорж Папазов.В постоянната експозиция са застъпени работи на Владимир Димитров – Майстора, Васил Бараков, Златю Бояджиев, Стоян Венев, Вера Недкова, Димитър Казаков, Атанас Яранов, Светлин Русев и др.

Източник: www.monitor.bg