Художествена галерия представя: Кой е Георги Попов – Джон?


Той се ражда на 6 май 1906 г. в ямболското село Видинци и идва с името си. Интересна личност, един от известните български бохеми, човек с богат спектър от творчески интереси. Работи в областта на живописния портрет, пейзажа, голото тяло, натюрморта, фигуралната композиция. Изявява се в сферата на монументалната украса, приложната графика и сценографията. Освен това, е и блестящ майстор на перото – пише поредица от статии, посветени на различни културни събития и художествено-пластически проблеми.

През своя творчески път Джон Попов преминава през различни етапи. Особено плодотворно за него се оказва пребиваването му във френската столица от 1930 до 1935 и от 1937 до 1939. По това време той става част от френския художествен живот. Запознава се отблизо с френското изкуство, с представители на сюрреализма, футуризма и кубизма, с живописния език на Парижката школа. Въпреки влиянията, Джон Попов съхранява своя характерен артистичен почерк.

В периода 1947-1948 художникът живее и работи в Швеция, където създава илюстрации. От това време датират и акварелите му, които се отличават с изключителна колоритност.

От края на 40-те години до 1960 г. Джон Попов работи изцяло с пастел. Разработва темата „Рибари” в цикъл подготвителни рисунки и картини. Привлечен е и от жанра на натюрморта.

Негови творби притежават ХГ „Жорж Папазов“ Ямбол, НХГ, СГХГ, някои галерии в страната и частни сбирки в България и чужбина. Художникът умира на 26.05.1961 г.

Светът на Джон Попов е свят на големите жестове, на размаха, само така личността и творчеството на този художник стават достатъчно близки и се разбира, че неговата стойност действително не е регионален патриотизъм – написа Борислав Ненов, ямболският журналист, писател и хронист