Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол и Община Ямбол Ви канят на:

Пърформанс „Ямболско слънце“
Наталия Корчемкина и Инна Рогова
Начало: 21 юни 2021 г., 22.00 часа
Ямбол, Централен градски парк, площадката зад спортна зала „Диана“
 
Пърформансът „Ямболско слънце“ е съпътстващо събитие на Традиционна изложба „Светлината“, която се провежда за шестнадесета поредна година. Тя стартира за първи път през 2006 г. и има за цел да представи творчеството на художниците от Ямбол и региона. Традиционно се провежда на празника на града – Свети Дух.
Тази година специални гости на събитието са руските художнички, майстори на керамичното изкуство, Наталия Корчемкина и Инна Рогова, които ще реализират своя пърформанс „Ямболско слънце“ в периода от 12 до 21 юни, а кулминацията му ще бъде представена пред публика в нощта на градския празник от 22.00 часа. Включени за участие са и деца, които ще изработят свои керамични пластики.
За Наталия Корчемкина и Инна Рогова:
Основно изразно средство на творческия тандем Наталия Корчемкина и Инна Рогова е керамиката. На ямболската публика тепърва ѝ предстои удоволствието да се запознава с тяхното творчество, макар че те вече повече от 10 години живеят и творят в България. И по-точно в с. Стефан Караджово, където са се установили и където е тяхното керамично ателие.
Инна Рогова е родена в гр. Кольчугино, Владимирска област, Русия. Завършила е Пермския държавен университет. През 1985 г. се увлича от керамиката и започва да се обучава и работи в ателието на Наталия Корчемкина. От 1996 г. до сега е организирала над 20 свои самостоятелни изложби в Русия, Черна Гора, Великобритания и е участвала в множество колективни експозиции. Инна Рогова е участник също така в над 20 фестивални международни проекта, арт резиденции и симпозиуми в САЩ, Русия, Черна гора, Латвия, Беларус, Испания, Доминиканската република, Великобритания и България. Лауреат е на няколко отличия: Почетна диплома на Уралското триенале на декоративните изкуства, Екатерининбург, Русия, 2016; Първа премия в номинацията „Най-добро художествено решение“; Байкал-КераМистика, 2013, и Стипендия на Министерството на Културата на Руската федерация.
Наталия Корчемкина е родена в гр. Белая Холуница, Кировска област, Русия. Завършва Уралското училище за приложни изкуства в Нижний Тагил, След това завършва Държавната художествено-промишлена академия „А. Л. Штиглиц“, катедра „ Арт керамика и стъкло“. Има над 20 самостоятелни изложби в Испания, Великобритания, Черна гора, САЩ, Дания, Русия и България. Носи почетно звание Заслужил художник на Руската федерация. Член е на Съюза на руските художници, а от 2016 г. е член и на Съюза на Българските художници.
През 2017 г. руският арт тандем осъществява първия се мащабен художествен проект пред ямболска публика в ХГ „Жорж Папазов“. Той обединява три експозиции: инсталацията „Удивителното движение на вещи във времето и пространството“, изложбата „Маршрути на миналото, настоящето и въображаемото“ и инсталацията „Навигация“, която заемаше централно място в експозицията.
В допълнение към изложбата беше представен видео материал, който показваше и запазената марка на руските художнички – пърформанс, наречен „Огнените скулптури“. Той представлява зрелищна демонстрация на процеса на художествена обработка на арт керамиката. Процесът включва множество етапи: от самото изграждане на пещта до изпичането на керамичната пластика, като последният етап е изключително атрактивен. Осъществява се предимно вечер и е своеобразно светлинно шоу от огъня на керамичната пещ.
Двете художнички редовно участват в изявите на Представителството на Съюза на българските художници – Ямбол и са вдъхновяващо допълнение към групата на ямболските творци.