Уникален изцяло запазен надпис от римско време откриха край Кабиле

Изцяло запазен надпис от времето на император Марк Аврелий откриха археолозите от ямболския исторически музей при проучвания на щаба на римската военна част в тракийски и античен град Кабиле. Датировката на откритието е от 166 година. Официалният документ е изписан на латински и е свързан с построяването на Римските терми в Кабиле.

Изключителната находка е разкрита при проучване на щаба на римската кохорта, разквартирована в античния град. Надписът е изсечен върху каменна плоча с размер 80 на 60 см.„Надписът в най-общи линии в превод е, че банята в Кабиле е построена от втора кохорта на луцензиите по времето на Клавдий Барциал, това е управителя на провинция Тракия, в това когато управлява император Марк Аврелий и всъщност строежът е завършен под контрола на командира на втората кохорна на луцензиите Елий Руф.“, сподели Стефан Бакърджиев, директор на РИМ – Ямбол. 

От четири години проучванията в Кабиле продължават по проект финансиран от Община Ямбол. Миналата година е проучена сградата, в която е живял префекта на римската кохорта. До момента археолозите са имали данни единствено за пристигането на военната част в Кабиле през 136 година, но не и за строителната им дейност.

Проучванията в Кабиле ще продължат с целеви средства от Министерството на културата, а археолозите от ямболския музей се надяват при финализиране на проекта да бъдат реставрирани и експонирани разкритите две важни сгради във военния лагер на Кабиле.

 

Ето какво каза още Стефан Бакърджиев, директор на РИМ Ямбол: 

Нашият екип близо месец проучва представителна сграда в античния град Кабиле, за която считаме, че е принципията, т.е. щаба на римския военен лагер и днес общо взето намерихме една много интересна находка. Това е четвъртия за сега официален  строителен надпис откриван в Кабиле. Той е изцяло запазен, което не се е случвало тук от 35 години.  До сега са откривани само фрагменти. Сам по себе си той ни дава една изключителна информация за точна дата за построяването на римските бани, термите в Кабиле. Надписът в най-общи линии в превод  гласи, е че банята в Кабиле е построена от втора кохорта на луцензиите по времето на Клавдий Барциал – управител на провинция Тракия, при управлението на император Марк Аврелий. Всъщност строежът е завършен под контрола на командира на втората кохорна на луцензиите Елий Руф. Факт е, че досега ние не знаехме датата на построяването на римските терми в Кабиле, сега имаме една точна дата, а откриването на този надпис, макар и вторично поставен, е едно доказателство, че наистина работим и проучваме щаба на римската военна част, която е станувала в Кабиле. Това е един проект на РИМ- Ямбол с екип Стефан Бакърджиев, зам. ръководител Мирослав Козарев и Явор Русев, който работи вече 4 година изцяло с финансиране на община Ямбол. През миналата година ние проучихме сградата, в която е живял префекта на кохортата  – това е тригонориума. Тази година продължаваме с проучвания на принципията като се надяваме при финализиране на нашия проект с помощта разбира се на общината да можем да реставрираме и експонираме тези 2 изключително важни сгради, които са били в тракийския античен град Кабиле и то по-скоро в неговия военен лагер и да бъдат място за посещение на туристите.

Текст: Румяна Стефанова
Снимки: Румен Колев