Туристически поход с посвещение

Надя Жечева

На годишнини и героични събития посветиха туристическия си поход група стралджански приятели на планината. Организиран от Туристическо дружество „Кале“, подпомогнат от Община Стралджа с осигуряване на транспорт, походът в Стара планина се превърна в неописуемо преживяване за 9-мата ентусиасти между които и шестокласника Даниел Колев. По примера на възрастните момчето издържа всички трудности и с това отправи предизвикателство към учениците да започнат подготовка и тренировки за бъдещи туристически преходи.

ТД“Кале“ има възможностите и ресурса за организация на такива, предлага маршрути както за начинаещи, така и за по-напреднали туристи.
Туристическият поход на стралджанци, реализиран като част от проявите свързани с отбелязване на 140 г. от Освобождението на България от турско робство, бе с маршрут прекосяващ историческия вр.Шипка. За 4 дни туристите успяха да изкачат вр.“Русалка“/Мара Гидик/, съзерцаваха „Пеещите скали“ и „Кадемлийското пръскало“, преминаха през хижите „Тъжа“, „Партизанска поляна“, „Бузлуджа“, наслаждаваха се на студената планинска вода от извора под х.“Мазалат“, снимаха се при скалния феномен „Виканата скала“… На героичния връх „Шипка“ развяха българското знаме, поклониха се пред чутовния подвиг на българи и руси. Краткият отдих на вр.“Бузлуджа“ съчетаха с разговор за историята на България и похапване на вкусни диви къпини. Заредени с много енергия и родолюбиви чувства туристите се завърнаха в Стралджа. За да разказват увлекателно за преживяното удоволствие да бъдат сред планината, в едни от най-красивите и героични кътчета на родината.