Традиция на 154 години

За 154-та година Илинденският събор събра жители и гости на с. Дряново. В края на селото, в чест на закрилника на селото- пророк Свети Илия, е издигнат параклис, възстановен по инициатива на кметския наместник Мариана Василева през 2004 г. Организатори на събора са община „Тунджа“, кметство с. Дряново и Народно читалище „Светлина-2004“, с. Дряново.

            Гости на празника бяха Георги Георгиев- кмет на община „Тунджа“, Ели Василева- заместник-кмет, Андон Кръстев- секретар на община „Тунджа“, общински съветници, кметове и читалищни секретари на съседни села.

            „…Илинденският събор е сред най-красноречивите примери как една отколешна традиция има силата да преобрази и най-малкото населено място. Няма нищо по-хубаво от това да видя толкова хора в село Дряново. Хора от различни поколения, с различни разбирания, от близо и далече, но обединени от вярата, съхранените традиции и ценности, от стремежът да общуват непринудено и истински с близки и приятели. Ето в това се крие очарованието и смисълът на всички събори – във възможността редом с веселието, с песните и танците да усетим връзката с  родния край и  с нашите корени, във възможността да поговорим за стойностните неща в живота, които ни вълнуват, за да открием, че много от тях ни сближават и не са се променили във времето…“, с тези думи кметът на община „Тунджа” приветства гостите на село Дряново       

По традиция празничната програма започна с прогонване на злите духове от кукерската група при Народно читалище „Добри Керанов-1961“, с. Стара река. Празникът продължи с изпълнението на народни танци от Танцов състав „Детелини“, с. Стара река и концерт на народната певица Славка Калчева.

Извилите се кръшни хора продължиха до късно през нощта, под звуците на музикалната формация на Станимир Петров, Николай Милков и Волен Паскалев.