Традициите, които събират Ямбол!

Ден преди началото на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“, който тази година навършва четвърт век, ученическа кукерска група представи ритуалите по събуждането на природата в ямболската Гимназия по строителство, архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“.  

„Щастлив съм, че в ямболските училища традициите се съхраняват и пазят! Поздравявам ви за това, поздравявам и вашите преподаватели, за усилията които полагат, за да се случи това. Нека и за напред любовта към българското ни събира в град Ямбол! Бъдете здрави, бъдете добри ученици и бъдете горди, че сте от Ямбол!“, каза в приветствието си кметът Валентин Ревански.

Заедно с него сред гостите бяха заместник-кметът Енчо Керязов и началникът на Регионално управление на образованието Георги Георгиев.

Над 30 ученици на гимназията се преобразиха в ролите от традиционните за Кукерландия маскарадни групи. Имаше и борещи се мечки, и поп, и лекар, и полицай, които закачливо подбутваха зрителите, докато булката и младоженецът оряха, сееха и жънеха нивата. А след благословиите за здраве и успехи на всички гимназисти се изви и дългото кукерско хоро, огласяно от десетки хлопки.

В празничната програма взеха участие и танцьорките на гимназията. Учениците от паралелката със специалност „Интериорен дизайн“ представиха изложба с изработени от тях кукерски маски.