Талантливите деца на Ямбол: Антоан Иванов – между шаха и футбола

    Една пълна витрина с награди прави впечатление в дома, в който ме посрещат. „Татко направи лампички, за да се виждат медалите“, с усмивка казва талантливият млад шахматист Антоан, чиито отличия разглеждам. Застава гордо пред наградите си и позира с най-ценната и най-трудно извоювана купа досега. 

    Връщаме се с пет години назад когато едва петгодишен  се научава да мести фигурите. Пръв учител e неговият дядо. Тони бързо усвоява шахматната игра и когато е на шест започва сериозни тренировки при Елица Атанасова, която го обучава в тънкостите на древната игра и до днес. Работят виртуално, разиграват партиите си по скайп, но това не пречи на Антоан да напредва. Доказателството се вижда в пълната с награди витрина. Първото отличие идва още докато е на шест години. Тогава на турнир в Ямбол заема второ място въпреки, че негови съперници са по-големи ученици. Така състезание след състезание трупа не само опит и самочувствие, но и нови медали. Най-ценният му трофей са купа и двата златни медала, завоювани през май на турнира „Търновско царство“. Там  при изключително силна конкуренция грабва първите места на блиц и класически шах във възрастовата група до 12 години. 

    Преди дни Антоан Иванов успешно завърши четвърти клас в ОУ“Любен Каравелов“. С нетърпение очаква да замине на Зелено училище , за да бъде отново с любимата учителка. Казва, че му е мъчно от раздялата им, защото „тя е най-добрата“, но вече е пораснал и на есен  ще бъде в пети клас. Интересни са му всички предмети, но като истински шахматист математиката е любимият му предмет. Тя му помага да мисли точно.  Шахът пък му е помощник при решаването на логически задачи. 

   Като всяко дете на единадесет Тони обича да тича след топката. Мечтата му е да стане футболист като Лео Меси и шахматист като Веселин Топалов. Споделя, че преди всяко състезание е в треска и за него е истинско предизвикателство да играе с по-големи шахматисти. Сега с нетърпение очаква участието си на турнир в Раднево, където ще се бори за голямата награда – таблет. 

Успех, Тони!