Така празнуваха в Скалица

На 15-ти февруари 2020 година се проведе Петнадесети Общински празник на виното в село Скалица, община „Тунджа“, с организатори Община „Тунджа“, Кметство – с. Скалица и Народно читалище „Светлина-1928″.

      На празника присъстваха Димитър Иванов- областен управител на област Ямбол, кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев, Станчо Ставрев- заместник-кмет на община „Тунджа“, Михаил Керемидчиев- заместник-кмет на община Ямбол, общински съветници, кметове, кметски наместници и жители на населени места.

      „…На празници като днешния неведнъж с гордост сме казвали, че прекрасните вина носят аромата на благословената ни земя. Домашно произведени или направени във винарските изби на територията на общината, те са дело на хората. Хора трудолюбиви, пазещи традициите, но и с поглед към бъдещето. Водени от традициите бяха и хората от почти всички тунджански села, които вчера зарязаха лозята с благословия за берекет. Нека винаги го има това единство на хора, земя и традиции, превърнало се в емблема на община „Тунджа“! Нека е лек и ползотворен трудът на стопаните и да се радват на богата и качествена реколта от грозде!“ – каза в словото си кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев.

Приветствие към присъстващите поднесе и Митко Петков- кмет на с. Скалица.

            Заявки в конкурсите за вино и ракия представиха 66 участници, а наградите заедно с кмета на с. Скалица връчиха и Димитър Иванов, Михаил Керемидчиев и Георги Георгиев.

      В конкурса за гроздова ракия класирането е както следва:

            Първо място – Янчо Георгиев от с. Кабиле

            Второ място – Любомир Иванов от с. Гълъбинци

            Трето място – Георги Георгиев от с. Победа

 

В конкурса за бяло вино класираните са:

            Първо място – Иван Иванов от с. Кабиле

            Второ място – Красимир Шейтанов от с. Ботево

            Трето място – Петър Стоянов от с. Чарган

 

Най-голяма бе конкуренцията в конкурса за червено вино- 31 проби, в който второ и трето място заеха Александър Страхилов от с. Скалица и Валентин Велев от с. Бояджик. Първото място спечели Мирослав Михалев от с. Роза, който бе избран и за „Цар на виното“ за 2020 г. Наградите на отличените в конкурса за червено вино връчи кметът на община „Тунджа“- Георги Георгиев, като по традиция след награждаването бе извършено ритуално зарязване на лозата.

Нов момент в празника беше награждаването и на избраните „царе на виното“ от провелите се празници в тунджанските села.

Учениците от Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“, с. Скалица отново бяха подредили красив кът с рисунки, посветени на празника, както и бяло, червено вино и розе, произведени от тях. Тази година тяхната изложба имаше благотворителна цел – събиране на средства за техен съученик, чийто дом и покъщнина са изгорели при пожар.

За жизнерадостното настроение на празника допринесоха водещите Велика Видева и Волен Митев, както и прекрасното вино – осигурено от изба „Балар“.

В празничната програма участие взеха Фолклорна група при Народно читалище „Светлина-1928“, с. Скалица, Детски танцов състав „Да се хванем на хорото“ при Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“, с. Скалица, Танцов състав „Тракиец“ и Певческата група при Народно читалище „Виделина -1928“, с. Кукорево.

Празникът завърши с изпълнения на оркестър „Славяни“ от гр. Стара Загора.