С тридневни прояви ще бъдат отбелязани 118 години от рождението на Джон Атанасов

С тридневни прояви в Ямбол и с. Бояджик ще бъдат отбелязани 118 години от рождението на Джон Атанасов. Организаторите – НТС -Ямбол, община „Тунджа“, РУО – Ямбол, кметство с. Бояджик, ОСК „Тунджа“ – Ямбол, ОП „Паркове и зони за отдих и спорт“ – Ямбол, НЧ „Джон Атанасов -1928“ – с. Бояджик и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Бояджик, са планирали честванията да започнат на 1 октомври от 9,30 часа с Девети ученически крос в гр. Ямбол пред спортна зала „Диана“, а награждаването ще бъде в 11 часа.

На 4 октомври, когато е и рождената дата на Джон Атанасов, в родното село на неговия баща – Бояджик, ще бъде тържествено отбелязана 118-та годишнина от рождението му.

Честването ще бъде от 16 часа пред паметника на създателя на първия електронен цифров компютър.

На същата дата от 20 часа отново на площада в с. Бояджик ще бъдат излъчени два документални филма за Джон Атанасов.

Честването на годишнината ще продължи на 8 октомври с провеждане на състезание по информационни технологии „Джон Атанасов – бащата на компютъра“ в голямата зала на НТС – Ямбол.

Ученици от 5 до 10 клас от цялата Ямболска област, разделени в две възрастови групи, ще се състезават в две направления „Мултимедия“ за по-малките и „Мултимедийни приложения“ за по-големите.

Те могат да се включат с предварително подготвени проекти по някоя от темите „Когато класната стая е в къщи, а компютърът е учебник“ и „Проектирам своята бъдеща професия с компютър“ за първото направление и „Уча с компютър по всяко време и на всяко място“ и „Компютърът и здравето“ по второто направление.

Награждаването на победителите ще бъде от 16,30 ч. в голямата зала на НТС в Ямбол.