Стралджа стартира с инициативи за Европейското председателство

Надя Жечева

Ученици от Х,ХІ и ХІІ клас на СУ“П.Яворов“ Стралджа бяха участниците в първата проява, организирана в област Ямбол с посвещение на 10-та годишнина от членството на България в ЕС и обсъждане приоритетите на Българското председателство на съвета на ЕС. Областната администрация, като основен посредник на идеите, си поставя за цел всяка от инициативите да стигне и до по-малките населени места и хората да станат съпричастни с това, което очаква страната ни.


В удобната база на хижа „Инджови извори“, в красивата местност Войнишки Бакаджик, Община Стралджа беше домакин на първата среща, а главните участници – младите хора, един от акцентите на председателството. След поздравителните думи на областния управител Димитър Иванов, който представи и екипа си , те бяха запознати както с приоритетите на Председателството, така и с постиженията в 10- годишното ни членство в ЕС. Участниците посрещнаха с интерес предложението да представят свои есета на тема „Моята Европа“.Много от тях бяха заслужено адмирирани от г-н Иванов. В присъствието на зам.кмета Гроздан Иванов и класните ръководители Диана Георгиева – Великова и Тодор Атанасов, стралджанските възпитаници защитиха достойно името на общината , на своето училище и при отговори на зададени въпроси за историята и структурата на ЕС. Момчетата и момичетата истински се забавляваха при подреждането на пъзели, а при стрелбата с пистолет главен герой се оказа Верхат, който при максимални 10 точки постигна 9,6.
Представените ключови послания на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018г. бяха добре разбрани от аудиторията. А дискусията на тема: „Създаваме привлекателна среда за развитие на младите хора в малките населени места“ не само предизвика участниците, които смело представиха своите виждания за бъдещето на района, но доказа, че целта на срещата е постигната. В крайна сметка областния управител г-н Иванов даде висока оценка на срещата, благодари на учениците и добави сериозен призив да продължават да се учат, да завършат висше образование и отново да се върнат в родния край, за да подпомагат развитието напред. Срещата приключи с една огромна торта и много настроение.
След добрия старт в Община Стралджа темите и разговорите за членството ни в ЕС, за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС ще продължат в общините Болярово и Елхово и в поредица читалища в областта.