Стефка Въжарова стана Главен секретар на ВАдС

Новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) встъпи в длъжност и проведе конститутивното си заседание. За втори мандат негов председател е Ралица Негенцова.

За нейни заместници бяха избрани Людмил Рангелов и Атанас Стоянов. Главен секретар на ВАдС е Стефка Въжарова.  

Освен това беше определено кои членове на съвета за взаимоотношенията с кои колегии от страната ще отговарят. Негенцова, Христо Христов и Стефан Ботев поемат Софийската адвокатска колегия. Людмил Рангелов ще държи връзка с колегите си от Силистра, Шумен и Русе, а другият зам.-председател Атанас Стоянов с тези от Пловдив, Стара Загора и Сливен. Главният секретар Въжарова поема Ямбол.

Георги Димитров ще отговаря за колегиите в Разград и Плевен, Милен Ралчев за тези във Варна, Търговище и Добрич, Емил Ядков за Благоевград и Кюстендил, Станислав Тонов за Враца, Монтана и Ловеч, Веселка Коева за Велико Търново, Габрово и Видин, Красимир Краев за Варна и Бургас, Албена Пискова за Хасково, Смолян и Кърджали, а Никола Рангелов за Перник и Пазарджик.

Адвокат Валя Гигова получава специален ресор – ще отговаря за исканията на Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд за отмяна на закони, с които се нарушават права и свободи на гражданите.

 

ВАдС има и резервни членове, които заместват редовните, ако някой от тях напусне или отсъства за повече от 3 месеца. Те са Лидия Атанасова, Валя Иванова, Нели Виодорова, Светлана Проданова, Румен Петков, Петър Божков, Мария Ганева, Христо Караманолов, Валентина Адиркова и Йосиф Герон.

През този мандат материалите за заседанията на ВАдС вече ще са в електронен вид, а всеки от членовете му ще има лаптоп. Целта е да се спести огромното количество хартия, което досега отиваше за всяко заседание – например за последното са използвани над 2000 листа.

Вече в новия си състав работят и другите висши органи на адвокатурата.

Така председател на Висшия дисциплинарен съд вече е Добринка Гърневска, а негови членове са Цветана Чуклева, Нина Седефова, Стефка Влахова, Димитър Петров, Тихомир Горанов, Маргарита Рангелова, Милка Кърпачева, Иван Апостолов, Снежана Енчева, Димитър Илковски, Даниел Маринов, Димчо Тодоров, Чавдар Пенков и Ангел Ангелов.

Вчера новият Висш контролен съвет е избрал са свой председател Драгомир Димов. Останалите членове на органа са Валентин Бенатов, Меглена Гунчева,  Александър Даскалов и Александър Попчев.