Стартират поредица събития организирани от областен управител на област Ямбол по Комуникационната стратегия на РБ за ЕС за 2018г.

В седмицата 19 -23 ноември в област Ямбол предстоят поредица събития свързани с популяризирането на европейското културно многообразие и приносът на България към европейските ценности.
Във връзка с Комуникационната стратегия на РБ за ЕС и работната програма за 2018г. областен управител на област Ямбол организира Дни посветени на италианската култура и история. Предстоящите събития се реализират с изключителното съдействие и подкрепа на Посолството на Италия в България и Почетното консулство във Варна. В събитията активно участие вземат и три училища от област Ямбол, в които се изучава италиански език, както и Регионален исторически музеи Ямбол и РИМ Варна, Художествена галерия „Жорж Папазов“ Ямбол.


Седмицата стартира с представяне на програмата на дните и откриване на изложба с репродукции от творбата на епичния поет Лудовико Ариосто. Тази творба на Ариосто се нарежда сред великите италиански творби от Ренесанса. Тя е над 40 000 строфи, а в 14 хиляди от тях са пише за българите. Събитието е на 19 ноември /понеделник/, от 14.00 часа в Областна администрация Ямбол.
Двама млади, различни и интересни художници Алесандро Киарапа и Антимо Бертолини ще бъдат представени на 20 ноември /вторник/ от 17.30 часа в Художествена галерия „Жорж Папазов“ Ямбол. Творбите са предоставени от Почетното консулство на Италия във Варна.
От 19 до 30 ноември в РИМ Ямбол ще гостува експозиция на варненския музей, посветена на Гарибалди. „За Свободата – Гарибалди и българите“ под това наименование изложбата ще бъде открита от областния управител Димитър Иванов и почетния консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио на 22 ноември, 15.00 часа. Експозицията разказва за живота и делото на Джузепе Гарибалди, битките, водени от него за обединението на Италия и влиянието му върху българските възрожденци и участници в гарибалдийското движение.
От 16.00 часа започва заключителното събитие от програмата – концерт под наслов „Ciao Italia“. По време на събитието ученици от Г „Васил Левски“ ще представят своя поглед върху италианската култура и история. В него участие ще вземат изпълнители, танцьори, музиканти, творци от област Ямбол.