Споделена традиция

Надя Жечева

Истинска изненада поднесоха учители и възпитатели от ДГ“М.Рубенова“ на своите възпитаници в навечерието на Коледа. На масата в игротеката вместо обичайните играчки ги чакаха кравайчета, пуканки, ябълки, ошаф…А докато децата разпитваха за какво е тази подготовка, ето че пристигнаха и гостите от фолклорната група при клуб“Дълголетие“. Облечени с народни носии, бабите някак естествено и топло създадоха домашна обстановка в градината. Още повече, че там бяха и майките, готови да помагат в предстоящото тайнство.

От там нататък любопитните детски очи се съсредоточиха върху всичко, което възрастните жени разказват и показват при приготвянето на сурвачките. Сладкодумните обяснения защо тъкмо дряновото дърво се използва , как се огъват клонките на три обръча, защо сурвачката се украсява с ябълка, ошаф, сухи червени чушки, вълнени конци…задържаха вниманието на малките. Като в зимна приказка летеше времето. Усладиха се на децата печените питки, нетърпеливо искаха сами да поставят някоя от украсите на дряновиците. И не се уморяваха да питат за още подробности около празника Коледа. Майките бяха щастливи, че са помощници в тази импровизирана народна работилница. И някак всички заедно се усещаха като голямо и добро семейство.
Готовите сурвачки наистина са прекрасни! Грейнаха край елхата в очакване на празника. Всички одобриха предложението изработените с толкова любов изделия да участват в общинското състезание за най-красива сурвачка. Събудено е поредното добро дело! Децата от ДГ“М.Рубенова“ знаят как се посреща Коледа и ще бъдат едни от най-активните и у дома в подготовката на красивия зимен празник.